Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Αλλάζει ο χάρτης του «ναι» στο Δήμα, αλλά το "180" είναι ακόμα μακριά

Η νέα δυναμική που επεχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθεια για επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας, δοκιμάζεται στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία στην οποία θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας. Το διπλό «άνοιγμα» του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων (Σπ. Λυκούδης, Χ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός, Π. Τατσόπουλος και Β. Οικονόμου) και τη ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα) που είχε εκδηλωθεί εδώ και καιρό και στο διάστημα που μεσολάβησε υιοθετήθηκε και από πλειάδα συναδέλφων τους, αρκετοί από τους οποίους μετέχουν και στη συγκυβέρνηση.

Η συναινετική κίνηση του κ. Σαμαρά δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς διαπιστώνεται μετακίνηση από το αρχικό άκαμπτο δίλημμα «Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» στο οποίο επέμεναν τις προηγούμενες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών σε βουλευτές που δεν ανήκουν στη συγκυβέρνηση και έχουν την άποψη ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε άμεσες εκλογές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το νοσηρό κλίμα πολιτικής κατάπτωσης των τελευταίων ημερών που πυροδοτήθηκε από την «υπόθεση Χαϊκάλη» μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και να εκδηλωθούν τα ανακλαστικά των βουλευτών, οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν θέλουν εκλογές.

Αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις παρατηρήθηκε κινητικότητα μεταξύ των βουλευτών και, παρά την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που ούτως ή άλλως δεν ήταν στους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αλλά και της ΔΗΜΑΡ-, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λυθεί ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Την πρόθεσή τους να προστεθούν στους 160 που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία εξέφρασαν ήδη ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουράκος και ο Παναγιώτης Μελάς που είχαν προτιμήσει το «παρών». Πολύ πιθανό είναι να τους ακολουθήσουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, και ίσως η Μίκα Ιατρίδη, που είχε προτιμήσει το «παρών».

Αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: