Κατηφόρα για ομόλογα και χρηματιστήριο

Με μια δραματική εκτίναξη των spreads στο 3ετές και στο 10ετές ομόλογο και με μια βουτιά πάνω από το 8% το χρηματιστήριο αντιδρά η αγορά στις δηλώσεις των νέων υπουργών περί άμεσης αναστολής κάθε διαδικασίας αποκρατικοποίησης εταιρειών, από τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ ως τα περιφερειακά αεροδρόμια και στις ... υποσχέσεις τους για άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών. Ειδικά για τις τράπεζες που σε επίπεδο κλαδικό βρίσκονται σχεδόν σε φάση... εξαΰλωσης των τιμών τους, βαραίνουν ιδιαίτερα οι αλλαγές σε πρόσωπα και σε δικαιώματα ψήφου που “υποσχέθηκε” η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές οι αναλυτές σημειώνουν πως μέσα στις δύο πρώτες ημέρες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι απώλειες στο ΧΑ ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως τα spreads στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στο 10,175, δηλαδή στο +5,15% σε σχέση με χθες! Την ίδια ώρα πάνω από 16% έφτασε το τριετές ομόλογο. Σε κάθε περίπτωση η κατάρρευση των τραπεζών προεξοφλεί άσχημες εξελίξεις. Να σημειωθεί πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30% μέσα σε μια εβδομάδα και πλέον δεν υπάρχει στην αγορά τραπεζικό χαρτί με τιμή πάνω από ένα (1) ευρώ.

Mέσα σε μια ημέρα οι 4 τράπεζες έχασαν 2,17 δισ. στην κεφαλαιοποίηση τους καθώς χθες ήταν στα 14,1 δισ. ευρώ και πριν απο λίγο βρέθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ απο τα 34 δισ. ευρώ που άξιζαν το περασμένο καλοκαίρι. Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τίτλους καθώς τα ΕΛ.ΠΕ κοστίζουν κάτω απο την νέα επένδυση του στην Ελευσίνα ( 1,4 δισ. ευρώ ). Η χρηματιστηριακή αξία τους είναι 1,07 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 4-5 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 988 εκατ. ευρώ !! Στα 303 εκατ. ευρώ η αξία της ΕΧΑΕ, στα 213 εκατ. ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 462 εκατ. ευρώ η ΜΕΤΚΑ με ανεκτέλεστο έργων πάνω απο 1,5 δισ. Ευρώ, στα 309 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ, ενω η MIG έχει φθάσει στα 159 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει κατέλθει στα 2,35 δισ. ευρώ ενω βρισκόταν στα 3,5 δισ, ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις