ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ FYROM ΞΑΝΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


του Σωτήρη Σιδέρη* - Στις 11 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίχτηκε μια παράσταση απόλυτου πολιτικού παραλογισμού, υποκρισίας και σκοπιμοτήτων σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μια παράσταση που όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ουσία της υπόθεσης, αλλά είναι τόσο προκλητική, που, αντί να επιλύει, συντηρεί πλήθος προβλημάτων της περιοχής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να επιδεικνύει την αυτονόητη, ως εκ της αποστολής του, δημοκρατική ευαισθησία, μετατρέπεται πολλές φορές σε εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων και σχεδιασμών. Μια κατεύθυνση που δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστον στον ρόλο του, που, πέραν των άλλων, είναι η προώθηση και η προστασία της δημοκρατίας και των κανόνων της σε όλη την ΕΕ.
Ο πρώτος παράγοντας που εκθέτει το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο ίδιος ο πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αντί να υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, τροφοδοτεί την πολιτική σκοπιμοτήτων της Γερμανίας. Ιδιαίτερα το ψήφισμα για την FYROM είναι προκλητικό, όπως και όλη η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, αντί να επιβάλλει άμεσες αλλαγές, υποδαυλίζει με τον τρόπο του την πολιτική Γκρούεφσκι έναντι της Ελλάδας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στις 11 Μαρτίου, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τέσσερα ψηφίσματα, αξιολογώντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλαν μέσα στο 2014 η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η FYROM: επαναλήψεις παραινέσεων, σχεδόν ουδέτερες αναφορές χωρίς ίχνος πίεσης, κοινοτοπίες και μια ψυχρή τεχνοκρατική προσέγγιση που δεν αγγίζει καν τις ανάγκες των χωρών της περιοχής, η οποία ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα. Οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο σκληροί ενίοτε στις εκθέσεις τους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.
Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα ψηφίσματά του τόνισε τα επίμονα προβλήματα στην περιοχή αναφορικά με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά, τις διακρίσεις, τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τα φαινόμενα πόλωσης στον πολιτικό χώρο, ενώ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται σε κάθε ψήφισμα ή έκθεση προόδου της Κομισιόν, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον μερικά βήματα μπροστά.
 
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις