Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Από σήμερα οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Σήμερα ανοίγει το TAXIS για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν μεγάλη «ανάσα» σε όλους τους...
taxis

Σήμερα ανοίγει το TAXIS για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν μεγάλη «ανάσα» σε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Πρόκειται για τη ρύθμιση η οποία προβλέπει διαγραφή:
ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους,

προσαυξήσεις και
πρόσθετους φόρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων οποίες έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια και τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία.
Οι οφειλές αυτές προς το δημόσιο έφθασαν το 40% του ΑΕΠ το 2014.
Ειδικότερα, την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας διευκρινίσεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους οφειλέτες.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση:
δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά που οφείλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έως 3.000 ευρώ, να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Δίνει, επίσης τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ.
Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.
Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ορίζεται:
H 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής.
Η 26η Μαΐου 2015 , σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.
Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: