Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κοτζιάς: Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση, να φύγουν από την Κύπρο - Συνάντηση τουΈλληνα ΥΠΕΞ με Γ.Γ. του ΟΗΕ


Κοτζιάς: Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση, να φύγουν από την Κύπρο
Νέα Υόρκη: «Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη χθεσινή 30λεπτη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ  Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο Έλληνας υπουργός, δήλωσε πως με τον Γ.Γ. «συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου  ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, θα ξεκινήσει».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση να αναφέρει κάτι περισσότερο σε σχέση με τη συνομιλία του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Στον Γενικό Γραμματέα είπα για το Κυπριακό αυτό που λέω πάντα· ότι είναι ένα ζήτημα που οι θεμελειακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο.
Και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη, η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Στην ερώτηση ότι «ο κ. Τσαβούσογλου, πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015 και όταν είχε έρθει εδώ και είδε τον Γ.Γ τού πρότεινε να ετοιμάσει σχέδιο Μπαν Κι Μουν, κατά πρότυπο του σχεδίου Ανάν· και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σ’ αυτά τα ζητήματα;», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Στις 11 του Μάη θα πάω Κωνσταντινούπολη να δω τον Πατριάρχη το βράδυ και 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί 13 και 14 στην Αττάλεια είναι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Γράφει: Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη -
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: