Ένα ακόμη πλοίο με μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου έφτασε στον Πειραιά σήμερα, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και παραμένει άγνωστο που θα μείνουν.
Ήδη σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας άρχισαν να συγκεντρώνονται μετανάστες όχι για να λιαστούν αλλά για να σχεδιάσουν από κοινού που θα βρούν κατάλυμα, τροφή και ίσως εργασία για το επόμενο διάστημα.

Η πλατεία Ομονοίας έχει μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο φιλοξενίας μεταναστών για τους δεκάδες που φτάνουν στην πρωτεύουσα.
Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, αφού η έλλειψη κέντρων πρώτης υποδοχής σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Οι άνθρωποι αυτοί αναζητώντας καταφύγιο, τροφή και εργασία έρχονται στην Αθήνα.
Έτσι σχηματίζουν μικρές μικρές ομάδες και κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες Ομόνοιας και Βικτορίας και τις πέριξ περιοχές.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, εφόσον το Λιμενικό, η ΕΛ.ΑΣ., οι τοπικές αρχές στα νησιά και ο δήμος Αθηναίων τονίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει διαχείριση του όγκου των μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά.
Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση ενώ το δράμα των εκατοντάδων παράνομων μεταναστών συνεχίζεται…

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Η κυβέρνηση απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα ανακοίνωσε πως θα υπάρχει μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Εκτακτες προσλήψεις για τα κέντρα μεταναστών προανήγγειλε η Χριστοδουλοπούλου
Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός για το Μεταναστευτικό Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε Την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 υπήρχε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στελέχωση τόσο των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, όσο και της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς.
Η δέσμευση για την ενίσχυση των υπηρεσιών συμπεριλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και για το λόγο αυτόν είχαν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.
Άμεση θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων τόσο στις δομές Πρώτης Υποδοχής, όσο και στους χώρους που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα.
Τέλος, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο προκειμένου να διαμορφωθεί κείμενο αιτημάτων που θα απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρωταρχικό αίτημα θα είναι η ενεργοποίηση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Αδυσώπητοι είναι οι αριθμοί της μεταναστευτικής ροής στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την μετανάστευση και τις συλλήψεις παράτυπως μεταναστών.
Σχεδόν 1.000 μετανάστες παραπάνω πέρασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014.

crashonline.gr