Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και έρχεται συμφωνία με νέα μέτρα “ΦΩΤΙΑ”! Τι θα ισχύει με το αφορολόγητο;

psalidi-euro

Οι αυξήσεις των μισθών θα γίνουν… τμηματικά και σε δύο δόσεις, ύστερα από σχετική συμφωνία και με τους εργοδότες σε βάθος χρόνου.
Το αφορολόγητο που μέσα στον Φεβρουάριο θεωρούνταν βέβαιο πως θα φτάσει τις 12.000 ευρώ και κατά περίπτωση θα ξεπερνούσε και τα 15.000 ευρώ παραπέμπεται στο μέλλον.
Στο μέλλον παραπέμπεται τώρα και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες ακόμη δεν έχουν καθοριστεί ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία του νέου φόρου των ακινήτων.
Παράλληλα από το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανακοινωθεί αλλαγή στις κλίμακες φόρου οι οποίες με βάση τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης θα άλλαζαν με μειώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και αυξήσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ή των 30.000 ευρώ το χρόνο.

Προς το παρόν τα περισσότερα μέτρα υπέρ των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση δείχνουν να “παγώνουν” και να μεταφέρονται για το μέλλον.
Με την τρόικα να έχει βάλει βέτο σε όλα τα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές και τα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των κρατικών εσόδων η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού έβαλε ένα μεγάλο “αν” στο αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ.
Ο Α. Τσίπρας δήλωσε μιλώντας στο Star πως όλα θα εξαρτηθούν από το ρυθμό ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους στόχους των εσόδων. Προς το παρόν όπως είπε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξετάσει ούτε την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, ούτε και την αύξηση του αφορολόγητου πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Την ίδια ώρα έχουν “κολλήσει” μια σειρά από θέματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, το θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού παραμένουν τα μεγαλύτερα αγκάθια.
Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί, λέει η κυβέρνηση, οριζόντια, υπάρχει η σκέψη να υπάρξει ένας φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία για να υπάρξει αύξηση των εσόδων.
Οι εταίροι ωστόσο ζητούν εδώ και τώρα όχι σκέψεις αλλά πράξεις ειδικά σε ο,τι αφορά στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και την φοροδιαφυγή.
Κάπως έτσι υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των συναλλαγών με ρευστό από ένα ποσό και πάνω. Ποσό το οποίο σε νησιά ή σε κλαμπ μπορεί να καθοριστεί στα 50 ή τα 70 ευρώ, ενώ από κει και πάνω η συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Ο περιορισμός των συναλλαγών με μετρητά μπορεί να ισχύσει γενικότερα για ποσά άνω των 100 ή των 200 ευρώ ώστε να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή.
Ως φόβητρο φαίνεται πως έρχονται αυστηρότερα πρόστιμα. σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος , ενώ για όσους είναι συνεπείς θα υπάρχει είτε παροχή πόντων με κάποιες φοροελαφρύνσεις ή συμμετοχή στη λοταρία με δώρα ή ρευστό.
Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να πετύχει την ενδιάμεση συμφωνία που θα της εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ως τα τέλη Ιουνίου με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις