Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Νικολούδης: Βασική αιτία της κατάρρευσης, η διαπλοκή


Στην εξεταστική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.
Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».


Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο.
«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε», ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.
«Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ’ τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν», παρατήρησε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: