Με τον «Greek Stream» η Ελλάδα βασικός διανομέας φυσικού αερίου της Ευρώπης


Με τον «Greek Stream» η Ελλάδα βασικός διανομέας φυσικού αερίου της Ευρώπης
Στη δημιουργία ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διανέμει το ρωσικό αέριο σε ολόκληρη της Ευρώπη ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας ​ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Κρεμλίνο, μετά τη συνάντησή τους. Ο «Greek Stream» θα αποτελέσει τον σύνδεσμο της ρωσικής παραγωγής αερίου με την Ευρώπη, με τις δύο χώρες να προσβλέπουν σε αμοιβαια οφέλη από αυτή την ενέργεια. 
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου, ο οποίος τόνισε ότι, με τη δημιουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από την χώρα μας, η Ελλάδα θα γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής αερίου στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα και οι επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας. 
Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με αγωγό διακίνησης φυσικού αερίου» με τον κ. Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός». 
«Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η συμφωνία των δύο ηγετών αποτελεί απάντηση στη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, τόσο στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς όσο και ως διαμεσολαβητής για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ.

newpost

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις