Βομβιστική επίθεση στην Σαουδική Αραβία,σχεδόν όλη η Μ.Ανατολή σε αναφλεξη (!)


48603441_h37063411-907517ce206a55a0fe745cba15af7b08630a9db8-s800-c85
Η οργάνωση ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που έγινε σε σιιτικό τέμενος την Παρασκευή στην Ανατολική Σαουδική Αραβία. Η οργάνωση επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της μετά από φωτογραφία που ανέβασε στο twitter. Η επίθεση δεν έγινε τυχαία και ήταν αντίποινα της επίθεσης σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα με Υεμένη. Ο θρησκευτικός πόλεμος ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…
Κατά την βομβιστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 50. Οι τζιχαντιστές από την άλλη ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών φθάνει τους 250, με βάση και στοιχεία από τα νοσοκομεία της περιοχής. Σε μύνημά τους στο twitter δίνουν την φωτογραφία ενός άνδρα του Άμπου Άμερ Αλ-Νάτζντι, ο οποίος ισχυρίζονται ότι ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που υλοποίησε αυτήν την επίθεση.
Η επίθεση έγινε την Παρασκευή, που είναι ιερή μέρα των Αράβων (αντίστοιχη της Κυριακής για τους Χριστιανούς, ή του Σαββάτου για τους Εβραίους) με σκοπό να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων, καθώς προσέρχονταν ο κόσμος για να προσευχηθεί. Είναι απαραίτητο να τονιστεί πως οι Σιίτες στην Σαουδική Αραβία είναι μια μειοψηφία που φθάνει το 20-25 % του συνολικού πλυθησμού και παρόλο που στις άλλες Αραβικές χώρες έχει έστω και συμβολική εκπροσώπηση στην εκάστοτε κυβέρνηση και σε άλλα πολιτικά Αξιώματα, στην Σαουδική Αραβία η μειονότητα αυτή είναι αποκλεισμένη από τα δημόσια αξιώματα και δεν επιτρέπεται να κατέχει και καίριες θέσεις στο Δημόσιο, στην Αστυνομία, στις Δικαστικές Αρχές και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Το καθεστώς των Saudi εδώ και δεκαετίες έχει εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο απαρτχαιντ στην χώρα ενάντια στους σιίτες. Χαρακτηριστικά το 1988 ο  Abdul-Rahman al-Jibrin (ανώτερος κληρικός στο Ιερατικό Συμβουλιο), εξέδωσε Fatwa που περιγράφει τους σιίτες ως :
« Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι αυτοί που απορρίπτουν κάποια στοιχεία της θρησκείας μας (Rafidha, Shia), είναι Μουσουλμάνοι επειδή πιστεύουν στον Αλλάχ και στον Προφήτη. Αλλά εγώ λέω ότι είναι αιρετικοί. Είναι οι πιο μοχθηροί εχθροί των Μουσουλμάνων, οι οποίοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση ενάντια στα σχέδιά τους. Πρέπει να τους μπουκοτάρουμε και να τους διώξουμε ώστε οι Μουσουλμάνοι να τους γλιτώσουν από το κακό αυτό «.
Όπως καταλαβαίνει κανείς ο Ιερός Πόλεμος ενάντιον των απίστων έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στο βασίλειο των Σαούντ. Μόνο που τώρα με όργανο την ισλαμική εξτρεμιστική οργανωση ISIS ξεκινάει μια μαζική εκκαθάριση των Σιιτικών πλυθησμών στην Μ.Ανατολή. Απώτερος στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να γίνει αυτή κυρίαρχος των Μουσουλμάνων και μέσα από έναν παναραβικό συνασπισμό να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η τωρινή στιγμή που αυτός ο θρησκευτικός πόλεμος έχει λάβει ανεξέλεγτες διαστάσεις δεν είναι τυχαίος:
  • Τα επόμενα χρόνια η εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ θα κάνει την αξία της Σαουδικής Αραβίας πολύ μικρότερη καθώς πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έχουν ένα επίπεδο αυτάρκειας πάνω από το 80%.
  • Μια σειρά από νέες τεχνολογίες όπως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας Tesla και η ενεργός εμπλοκή των εταιρειών Opel με το Ampera και της BMW και Mercedes με αντιστοιχα δικά τους μοντέλα θα ωθήσουν μια μετάβαση προς την κίνηση μέσω ηλεκτρισμού. Ακόμη και ο Αμερικανικός Στρατός στο νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης που σχεδιάζε να προμηθευτεί εξέταζε και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ηλεκτροκινητήρα ή έστω κάποιου υβριδικού μοντέλου
  • Η εξέυρεση μεγάλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και η αθρόα παραγωγή φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου είναι επίσης ανερχόμενοι ανταγωνιστές της Σαουδικής Αραβίας
Το μένος κατά των Σιιτών έφθασε σε τέτοιο βαθμό που οι Σαουδάραβες επέτρεψαν επίθεση σε δικό τους έδαφος στέλνοντας το μύνημα στο απέναντι Ιράν να μείνει έξω από την σύγκρουση στην Υεμένη. Εκεί οι αντάρτες Χουτι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σε οπλα και πολεμοφόδια προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας. Μια συμμαχία όμως που ηγείται η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των Χούτι. Η συμμαχία αυτή περιλαμβάνει χαρακτηριστικά χώρες όπως το Μαρόκο, Κατάρ, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και ΗΑΕ. Πάνω από το 42% του πλυθησμού στην Υεμένη είναι σιίτες και οδηγήθηκαν στα όπλα ανατρέποντας την κυβέρνηση το 2014-15 με την υποστήριξη παραγόντων μέσα στον στρατό της χώρας. Οι επιχειρήσεις λοιπόν της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Χουτι έχει στόχο να ανακόψει την επέκταση του Ιράν στην γεωστρατηγικής σημασίας Υεμένη. Παρόλες τις Αεροπορικές Επιδρομές οι Αντάρτες Χούτι έχουν στον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
_83169684_saudieasternqatif0515
H πόλη Qatif που έγινε η επίθεση βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα της χώρας απέναντι από το Σιιτικό Ιράν. Στα νότια η σπαρασόμενη από εμφύλιο Υεμένη (Πηγή New York Times)
Μια σύκρουση ανάμεσα στο Ιράν και την Σοαυδική Αραβία θα σημάνει μια ανατροπή στο στάτους κβο της περιοχή οδηγώντας σε παγκόσμιες αναταράξεις. Καθώς το Ιράν είναι πυρηνική δύναμη και αν και δεν διαθέτει ακόμη πυρηνικά όπλα, έχει την τεχνογνωσία να το κάνει, η ίδια η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Η μετριοπαθής (σε σχέση με τις άλλες χώρες) Τουρκία επίσης έχει στα σκαριά την κατασκευή πυρηνικού σταθμού απέναντι από την Κύπρο. Οι σχέσεις κύκλων τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Τουρκίας με τους Ισλαμιστές του ISIS μπορεί να τους έδινε πρόσβαση στο μέλλον στην κατασκευή κάποιας mini πυρηνικής συσκευής στο μέγεθος βαλίτσας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βομβιστικές ενέργειες ανά τον κόσμο. Το ιερό δισκοπότηρο των τζιχαντιστών και απώτερος στόχος τους είναι να αποκτήσουν τέτοιες δυνατότητες στο μέλλον.
ΥΓ Όσο ανίκανοι και να μαστε σαν χώρα η Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδος πάντοτε θα υφίσταται και πλέον αν και η οικονομία της συρρικνώνεται η συνολική της σημασία λόγω της αστάθειας στην Μ.Ανατολή μεγενθύνεται.

defencegreece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις