Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

ΑΝΑΒΟΥΝ ΞΑΝΑ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Συγκρούσεις που θυμίζουν την ένοπλη σύρραξη του 2001, διεξάγονται από χθες στο Κουμάνοβο, με τουλάχιστον έξι νεκρούς και τριάντα τραυματίες Σκοπιανούς αστυνομικούς. Aνοίγει ξανά η θρυαλλίδα που λέγεται αλβανικός αλυτρωτισμός; Και εαν ναι, γιατί τώρα; Και με ποιών υποκίνηση; Την ίδια στιγμή το Βελιγράδι αποστέλλει δυνάμεις στο Πρέσεβο με σκοπό την ασφάλεια της περιοχής και την μη διείσδυση Αλβανών του UCK με σκοπό την πρόκληση σύρραξης και στην νότιο Σερβία. Είναι προφανές ότι εκτυλίσσεται σχέδιο ανάφλεξης στην περιοχή, με τους Αλβανούς να παίζουν τον πρώτο ρόλο...


Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ των Σκοπίων ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της πόλης Κουμάνοβο έληξε με την εξάλειψη της αλβανικής εξτρεμιστικής ομάδας, οι μάχες συνεχίζονται από σήμερα, πρωί της Κυριακής 10 Μαίου. Ανταλλαγές πυρών ακούγονται μέσα στην πόλη, το Κουμάνοβο είναι αποκλεισμένο, ενώ πολλοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει την πληγείσα περιοχή. Αρκετές εκατοντάδες Αλβανών διέφυγαν στη γειτονική Σερβία, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συγγενείς στο νοτιότερο τμήμα της.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της FYROM χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση των περιοχών του Κουμάνοβο που πλήττονται από τον συνεχιζόμενο ανταρτοπόλεμο. Επτά μέλη της σκοπιανής αστυνομίας μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί, ενώ η κυβέρνηση, η οποία λογοκρίνει τη ροή των πληροφοριών από την πόλη, δεν κάνει καμία αναφορά για θανάτους Αλβανών, ούτε αμάχων.
Ο διεθνής μαραθώνιος των Σκοπίων, έχει ακυρωθεί λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα  ανακοινώθηκε ως ημέρα πένθους σε όλη την επικράτεια της πΓΔΜ.
Bίντεο από τις μάχες έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί και πέντε ένοπλοι από τους αλβανόφωνους εισβολείς που εισήλθαν στην πόλη μέσω του Κοσόβου. Η υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ, και κάποια άλλα προέρχονται από ''γειτονική χώρα''. Αλβανοί δηλαδή που εισήλθαν από το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Oι 30 ένοπλοι Αλβανοί που παραδόθηκαν είναι της οργάνωσης UCK. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Defencenet, φαίνεται να ενεργοποιούνται τα γνωστά σχέδια δημιουργίας "Μεγάλης Αλβανίας", τα οποία άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή μόλις η Ρωσία ανακοίνωσε τον αγωγό που θα φέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και τις χώρες από τις οποίες θα διέλθει. Η Fyrom, είναι μια από τις χώρες αυτές. Όπως και η δική μας...

elkeda

Δεν υπάρχουν σχόλια: