Ελληνοκύπριοι  αστυνομικοί έχουν ζώσει από παντού  την οικία άνδρα λιβανικής καταγωγής , ο οποίος διέθετε καναδικό διαβατήριο στην  πόλη της Λάρνακας. Εκεί οι αρχές ανακάλυψαν πάνω από 400 κουτιά με  νιτρικό  αμμώνιο , ένα συστατικό το οποίο   όταν αναμιχθεί με άλλες ουσίες  μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εκρηκτικών μεγάλης  ισχύος  , αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com.

Ο ύποπτος φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι γνώριζε ότι το υλικό ήταν στο υπόγειό του, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δικό του.!!
Σημειώνεται  ότι ο  άνδρας είναι Σιίτης μουσουλμάνος και πέρα από τις επαφές του με την Σιιτική οργάνωση “Χεζμπολάχ” του Λιβάνου , είχε και    προσωπικούς δεσμούς   με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.Επίσης φέρεται να έχει σχέσεις με το επίσης Σιιτικό Ιράν, όπου και είχε εκπαιδευθεί στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης». Ήταν ένας κομάντος αυτοκτονίας  σε αποστολή κατά ισραηλινών στόχων στο νησί.  
Ο 26χρονος είχε αφιχθεί μόλις πριν από δέκα περίπου ημέρες και οι κινήσεις του εξ” αρχής κίνησαν τις υποψίες των Αρχών, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχαν δοθεί πληροφορίες στις κυπριακές μυστικές υπηρεσίες  από  ξένες μυστικές υπηρεσίες για τις δραστηριότητές του, οπότε και η Αστυνομία τον έθεσε άμεσα υπό παρακολούθηση.
Στόχος του Λιβανέζου πιθανόν η  επίθεση σε ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο , η οποία αποτελεί το  νησί θέρετρο, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από το  Ισραήλ κάθε χρόνο.
«Ερευνούμε κάθε δυνατότητα και κάθε δεσμό , αν υπάρχουν, θα πρέπει να διερευνηθεί και αξιολογηθεί,» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Ο 26χρονος γενικά εμφανίστηκε εξαιρετικά ψύχραιμος τόσο κατά την κράτησή του, όσο και ενώπιον του δικαστηρίου, κάτι που καταδεικνύει άτομο εκπαιδευμένο για διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,ο εκπαιδευμένος τρομοκράτης της Χεζμπολάχ είχε σκοπό να αιματοκυλήσει την Κύπρο ενόψει θερινής περιόδου ,με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνισμό.  Αυτό ακριβώς φοβούνται οι ελληνικές αρχές, την μεταφορά δηλαδή του σκηνικού της Μέσης Ανατολής σε Κύπρο και Ελλάδα.