Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Ποιοι και γιατί προκαλούν την εμπλοκή στο Brussels Group


Ποιοι και γιατί προκαλούν την εμπλοκή στο Brussels Group
Σε εμπλοκή έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group με αιχμή του δόρατος τις ομαδικές απολύσεις και τις περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr  η επιμονή των θεσμών στις ομαδικές απολύσεις και στη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κρίνεται ως «ακατανόητη».Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει παρουσιάσει αναλυτικούς συγκριτικούς πίνακες από την ευρωπαϊκή εμπειρία και με βασικό επιχείρημα πως οι ελεύθερες απολύσεις θα εντείνουν την ύφεση. Στους πίνακες αυτούς αποτυπώνεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας. 
 
Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται άκαμπτοι, ακολουθούν σκληρή στάση χωρίς όμως αντεπιχειρήματα. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.
 
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως η μέθοδος των περικοπών δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά προκάλεσε ύφεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η ελληνική αντιπροσωπεία αμφιβάλλει πλέον εάν οι «εταίροι» έχουν πραγματικά καταλάβει τι πήγε στραβά στο μνημόνιο».
 
Είτε δεν έχουν καταλάβει είτε δεν θέλουν να καταλάβουν η άκαμπτη στάση τους είναι δηλωτική των προθέσεών τους. 
 
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και σήμερα Κυριακή, με τις προσδοκίες για μια συμφωνία να είναι ακόμα λιγοστές. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: