Του Χάρη Μακρυνιώτη
Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ της μικρασιατικής κρίσης του 1920 και της τρέχουσας συγκυρίας. Η στάση των ξένων, η κατάληξη και οι επιπτώσεις για τους πολιτικούς.
Καλωσορίσατε στην Ελλάδα του… 1920!
Ελλάδα 1920.

Μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτης κόπωσης από τη συνεχή επιστράτευση και τον ασταμάτητο πόλεμο, και ανταποκρινόμενος στα πιεστικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορίζει εκλογές. Ο λαός είναι κουρασμένος. Η αντιπολίτευση προβάλλει επιχειρήματα εναντίον του πολέμου στη Μικρά Ασία. Προτάσσει την ελπίδα με το σύνθημα “Οίκαδε”. Φτάνει ο πόλεμος, να τελειώσουν οι κακουχίες, να γυρίσουν τα παιδιά μας και οι νεκροί μας στο σπίτι.
Ο Βενιζέλος προβάλλει τις μεγάλες κατακτήσεις του, αλλά ηττάται και – λόγω του εκλογικού συστήματος – δεν εκλέγεται ούτε καν βουλευτής στην περιφέρειά του.
Σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορεία, η νέα κυβέρνηση δεν απεμπλέκεται, αλλά συνεχίζει τον πόλεμο. Οι «ξένοι» έχοντας πλέον διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, βρίσκουν αφορμή να πάρουν ανοικτά αποστάσεις από τη στρατηγική της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπλοφάρουν, γιατί στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη την ελληνική παρουσία στην περιοχή.
Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: η ελληνική εκστρατεία οδηγείται σε καταστροφή. Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν την εξουσία, στήνονται κρεμάλες, συστήνονται δέκα διαφορετικές κυβερνήσεις μέσα σε 3 χρόνια, επανέρχεται ο Βενιζέλος για λίγο, επιβάλλεται η δικτατορία του Πάγκαλου, ξανά Βενιζέλος, διεθνής κρίση και – παρεμπιπτόντως – και μια χρεοκοπία bonus το 1932.
Control+R – find and replace με τις λέξεις μνημόνιο, κόπωση, ελπίδα, τρόικα, μπλόφα, αναταραχή, χρεοκοπία και λοιπά και λοιπά.
Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα. Στην περίπτωσή μας αυτή είναι η μεγαλύτερη μας ελπίδα.
Υ.Γ.: Πόσο μεγάλη ειρωνεία είναι ότι διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία ο μόνος που χαίρεται είναι ο Σαμαράς, ο οποίος το μόνο που μάλλον συγκρατεί είναι ο παραλληλισμός του με τον Ε. Βενιζέλο.
Αντώνη, συγνώμη αλλά θα στο χαλάσω…
* Ο κ. Χ. Μακρυνιώτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece
euro2day.gr