Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Άνω των 400 δισ.(!) το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων


Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου μιλάει για χρέος άνω των 400 δισ.
Αμφισβήτησε εκ νέου η Ζωή Κωνσταντοπούλου το τελικό ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων που προκύπτει από το σχετικό πόρισμα που συντάχθηκε από την ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Παράλληλα, άφησε αιχμές σχετικά με τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι οι θεσμοί τον θέλουν στη θέση του».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό έχει εξαχθεί με βάση τις «εμπορικές συναλλαγές», πράγμα το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας απαρνείται μέρος των αξιώσεων.

Νέο στοιχείο
«Θέλει προσοχή για να πεις ότι το αντιμετωπίζεις ως μια απλή εμπορική συναλλαγή» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τον Παναγιώτη Καρακούση, επικεφαλής της επιτροπής του ΓΛΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, αγγίζει τα 278,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο», ενώ η ΠτΒ έχει μιλήσει για χρέος άνω των 400 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, το μέλος της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις του ΓΛΚ Γεωργία Χαλούλου έθεσε στο τραπέζι ένα νέο στοιχείο: τις αποζημιώσεις του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Σύμφωνα με την ίδια, το ποσό αυτό υπολογίζεται στα 9 δισ. και αφορά τις βυθίσεις ελληνικών πλοίων που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε από την αρχή στον πόλεμο. Η κυρία Χαλούλου συμπλήρωσε ότι η χώρα μας έχει λάβει μέρος αυτών των χρημάτων, όμως κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης της Λοζάνης, που σταμάτησε η διάθεση του ποσού, ουδέποτε η Ελλάδα υπέγραψε τη σχετική σύμβαση. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε, «δεν ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται η εκκρεμότητα αυτή», αν και θεωρητικά το θέμα έχει κλείσει.

Αλέξανδρος Διαμάντης
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: