Φουντώνουν τα σενάρια για την Ελλάδα.
Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών φούντωσαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ.
Το ερώτημα που απασχολεί όλους του αναλυτές είναι σε τι είδους χρεοκοπία θα οδηγηθεί η χώρα. Θα είναι μοντέλο Ισλανδίας ή Ζάμπιας και τι σημαίνει αυτό;

Για να θυμηθούμε η Ισλανδία βρέθηκε αντιμέτωπη με μιαν άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού του συστήματος το 2008, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφότου τρεις τράπεζες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το αποτέλεσμα συμπαρέσυρε στο χείλος του γκρεμού ολόκληρη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ο χρηματοοικονομικός τομέας εξουδετερώθηκε, ενώ το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, υποτιμήθηκε απότομα κατά 80%, προκαλώντας μια τεράστια πτώση στις τιμές ακινήτων. Χιλιάδες έμειναν άνεργοι και οι τράπεζες άρχισαν τις κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς οι πολίτες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Το πρώτο πράγμα που έκανε η νέα κυβέρνηση ήταν να διαπραγματευτεί με την αγγλική και την ολλανδική κυβέρνηση, που πίεζαν για την εξόφληση των δανείων. Ήρθαν σε συμφωνία, η οποία πέρασε από το ισλανδικό κοινοβούλιο και προέβλεπε να πληρώσει ο λαός τη ζημιά που ιδιωτικές εταιρείες, οι τράπεζες δηλαδή, είχαν δημιουργήσει.
Η Ισλανδία αποφάσισε να λειτουργήσει όχι με βάση τις απαιτήσεις των αγορών που την έφεραν στο χείλος της καταστροφής, αλλά με επίκεντρο τον πολίτη και τα συμφέροντά του.
Στην Ισλανδία, η πιστή τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, η απόφαση να μετακυλήσει το κόστος των ζημιών των τραπεζών της στους μετόχους και όχι στους φορολογούμενους και η προστασία του κοινωνικού συστήματος, ήταν οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν πιο εύκολα την ισλανδική οικονομία προς την ανάκαμψη.
Και δεν είναι μόνο η Ισλανδία που ακούγεται τα τελευταία 24ωρα ως μια χώρα που πρέπει η Ελλάδα να μιμηθεί. Ξαφνικά, προέκυψε Ζάμπια!
Μπήκε στη ζωή μας κάπως απρόσμενα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ, ώστε να καταβληθούν όλες μαζί, στο τέλος του μήνα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών, καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα» και επεσήμανε ότι η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια, πριν από τρεις δεκαετίες!
financialbox.gr