Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Έγγραφο-ντοκουμέντο: Οι δανειστές ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις


Μπορεί ακόμα και σήμερα οι δανειστές, διά στόματος της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ να διέψευδαν ότι ζήτησαν περικοπές συντάξεων, όμως η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης που απορρίφθηκε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το in.gr, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ ζήτησαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξοικονομήσεις, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.
Συγκεκριμένα, οι πιστωτές ζητούν περικοπές στο Aσφαλιστικό, ύψους 1% του ΑΕΠ, ετησίως, για την περίοδο 2016 και 2017.
Σύμφωνα με το κείμενο «μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (reforms for the completion of the current programm and beyond), oι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όπως αναφέρεται, ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί άμεσα, στοχεύοντας σε εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και εξαλείφοντας (phasing out) σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018. Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια.
Σημειώνεται ότι, με αυτόν το σκοπό:


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: