Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ρουμανία Προκαλεί την Ελλάδα και Καραδοκεί …


Δηλώνει Αδικημένη από την Ιστορία Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρουμανία θεωρεί ότι είναι πιθανό οι εξελίξεις...
ρουμανία

Δηλώνει Αδικημένη από την Ιστορία
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρουμανία θεωρεί ότι είναι πιθανό οι εξελίξεις στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να βοηθήσουν ώστε ένα κομμάτι της Ιστορίας να ξαναγραφεί με άλλους όρους. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι, αν η Ελλάδα αυτοκτονήσει σαν τον Ceausescu τη δεκαετία του ’80, η Ρουμανία έχει μια ιστορική ευκαιρία να κάνει μια ανταλλαγή θέσεων με την Ελλάδα στο τραπέζι της ισχύος.

Οι δραματικές συνέπειες της απόφασης του Nicolae Ceausescu, στις αρχές του ’80, να αρνηθεί τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές και να κηρύξει πτώχευση της Ρουμανίας και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κάνει το ίδιο λάθος, με όλες τις συνέπειες για τον ελληνικό λαό (μείωση αγοραστικής δύναμης, διακοπή πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, αποχώρηση επενδυτών κ.ά.), δίνει τη δυνατότητα στην Ιστορία να διορθώσει μια αδικία σε βάρος της Ρουμανίας, όταν το 1945, στη Γιάλτα, όπου ο Στάλιν (Σοβιετική Ένωση), ο Τσόρτσιλ (Μεγάλη Βρετανία) και ο Ρούσβελτ (ΗΠΑ) μοίρασαν τα εδάφη και τις επιρροές μετά τον πόλεμο. Η Ρουμανία παραχωρήθηκε τότε στους Ρώσους έναντι της Ελλάδας, που πέρασε υπό βρετανική και αμερικανική επιρροή. Για το καλό των Ελλήνων, ελπίζουν ότι τώρα δε συνέβη το αντίθετο, όμως θεωρούν ότι, για να πάρει το αίμα της πίσω η Ρουμανία για την ιστορία του 1945, έχει μια ελπίδα να πάρει τη θέση της Ελλάδας στο τραπέζι και να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν σύμμαχο πολύ πιο ισχυρό για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως η Τουρκία ανέλαβε τον ρόλο της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή.
Στο ίδιο μήκος κύματος σε συνέντευξη του ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Iuliu Winkler, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι η Ρουμανία χρειάζεται σταθερότητα και περισσότερη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες. Θέλοντας στη συνέχεια να μειώσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας σε σύγκριση φυσικά με την Ρουμανία απάντησε ως εξής σε ερώτημα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ : Φυσικά βλέπουμε στη σημερινή Ελλάδα τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαπραγματεύονται την κατάσταση, ένα πολύ καλό παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν το αποτέλεσμα μιας προεκλογικής εκστρατείας, το αποτέλεσμα μιας τεταμένης κατάστασης σε μια κοινωνία, είναι υπέρ των λαϊκιστών και των δημαγωγών. Γιατί είναι πολύ εύκολο να καλέσεις στη μάχη, είναι πολύ εύκολο να παρουσιάσεις ιδέες που μπορούν ενδεχομένως να ξανανάψουν παλιές έχθρες, ακόμα και ιστορικές. Αφού οι ψηφοφόροι σου δώσουν τις ψήφους τους, ως συνέπεια της ανεύθυνης δημαγωγίας, είναι πολύ πιο δύσκολο να ηγηθείς μιας κυβέρνησης, να κάτσεις στο τραπέζι των παραγόντων λήψης αποφάσεων, όταν κάθε σου δήλωση θα έχει συνέπειες. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση της Ελλάδας, της οποίας ηγείται η τρέχουσα λαϊκιστική κυβέρνηση. Εγώ ελπίζω ότι θα βρεθούν λύσεις. Είναι ωστόσο δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες του αμοιβαίου εκβιασμού που αποπειρώνται τώρα οι συνομιλητές. Πρόκειται για πράγματα που θα συμβούν τις επόμενες μέρες και για το εντυπωσιακό χρέος που η Ελλάδα πρέπει είτε να το πληρώσει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει, είτε να το αναδιατάξει υπό συνθήκες αμοιβαία αποδεκτές. Η διαπραγμάτευση σημαίνει συνάντηση στα μισά του δρόμου μεταξύ των στάσεων των δύο διαπραγματευτών και η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί, τελικά, το γεγονός ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που της ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι απαραίτητα μέτρα. Η δυσκολία της εφαρμογής τέτοιων μέτρων, το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει πια υπομονή, είναι αποτελέσματα των μηνών ή ίσως και ετών δημαγωγικής δράσης κάποιων ανεύθυνων πολιτικών. Θα είναι πολύ δύσκολο. Εγώ ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εντός Ευρωζώνης, όπου ετοιμαζόμαστε και εμείς να ενταχθούμε κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αναλύοντας την κατάσταση, βλέπουμε στο pentapostagma.gr, πόσο πραγματικά μας ζηλεύουν στα Βαλκάνια και πόσο χαίρονται να περνάει δύσκολα η Ελλάδα. Αυτό το χειροπιαστό δείγμα που παραθέτουμε σήμερα δεν είναι και καμία σπουδαία διαπίστωση, αλλά εντυπωσιάζουν οι τόσο χυδαίες αναφορές που εξοργίζουν και προκαλούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις