Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελλάδα και Ιταλία Ολομόναχες στο Χάος των Μεταναστών


Αλληλεγγύη Μια Άγνωστη Λέξη για την ΕΕ Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο...
παράνομοι μετανάστες στους δρόμους του Τελ Αβίβ

Αλληλεγγύη Μια Άγνωστη Λέξη για την ΕΕ
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, δεν υπήρξε συναίνεση στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτικές ποσοστώσεις αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που οφείλει να υποδέχεται κάθε μία εκ των 28 χωρών-μελών. Μια πρόταση, η οποία διαμορφώθηκε μετά τις εκατόμβες μεταναστών στη Μεσόγειο, τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο την ελάφρυνση του δυσανάλογου βάρους που επωμίζονται οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα.

Σύμφωνα με το σύστημα ποσοστώσεων, που πρότειναν οι Βρυξέλλες, πρόκειται για την κατανομή, στις χώρες της ΕΕ, 40.000 προσφύγων εγκατεστημένων στην Ιταλία και την Ελλάδα
Μια συμφωνία που θα ήταν ανακούφιση, αλλά κυρίως έκφραση αλληλεγγύης για τις χώρες που είναι ευάλωτες στη ροή μεταναστών, από άποψη γεωγραφικής θέσης όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Αλληλεγγύη που φαινόταν να χάνεται ήδη από μονομερείς ενέργειες για το θέμα, όπως αυτή της Γαλλίας που έκλεισε τα σύνορα της με την Ιταλία για τους πρόσφυγες και της Ουγγαρίας που κατασκευάζει τείχος στα σύνορα της με την Σερβία, ενώ ταυτόχρονα σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών οι πολίτες διαμαρτύρονται κατά την υποδοχή προσφύγων.
Το ναυάγιο της ποσόστωσης οφείλεται σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια. Κάτω από αυτή την απαράδεκτη στάση, ο Πρόεδρος  Τουσκ δέχθηκε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε εθελοντική βάση τις ποσοστώσεις τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο να κρύψει τη δυσαρέσκειά του. Δήλωσε δε για το θέμα ότι, το εθελοντικό σχήμα δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα απραξίας και αναμένει, για να θεωρηθούν αξιόπιστοι όσοι είχαν αντίρρηση, να φέρουν συγκεκριμένα και σημαντικά νούμερα (υποδοχής μεταναστών) μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Θεωρούμε στο pentapostagma.gr, ότι το μεταναστευτικό αποτελεί άλλο ένα σοβαρό θέμα, το σημαντικότερο μετά την οικονομική κρίση,  που αποδεικνύει την ανυπαρξία αλληλεγγύης στην ΕΕ. Δηλαδή ποια είναι η απόφαση ; στην ουσία συνεχίστε Ελλάδα και Ιταλία να παλεύετε μόνες σας γιατί οι υπόλοιποι δεν θέλουν προβλήματα. Εν τω μεταξύ οι απίστευτοι Ούγγροι παύσανε προσωρινά τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο, γνωστή και ως Δουβλίνο 2 και έτσι δεν θα δέχονται πίσω κανένα μετανάστη που είχε ως χώρα αφετηρίας την Ουγγαρία, δηλώνοντας με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ότι, η βάρκα είναι γεμάτη, εκφράζοντας την θέση ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους και υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων. Δηλαδή κ. Κόβατς τι να πει η Ελλάδα και η Ιταλία και ποια θα είναι η ενιαία Ευρώπη αν όλοι κάνουν το ίδιο. Αλλά δυστυχώς τέτοιες νεότευκτες χώρες στην ΕΕ, με δημοκρατικά ελλείμματα κρίνουν και αποφασίζουν για τη διάσωση της Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις