Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ετοιμάζουν; Δημιουργείται «τράπεζα» ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού στο Καζακστάν


Τι μας ετοιμάζουν και πως θα μας το σερβίρουν τελικά . Άρθρο του ρωσικού τύπου αναφέρει για την δημιουργία μιας τράπεζας...
uranioum

Τι μας ετοιμάζουν και πως θα μας το σερβίρουν τελικά . Άρθρο του ρωσικού τύπου αναφέρει για την δημιουργία μιας τράπεζας Ουρανίου , χαμηλού εμπλουτισμού. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας (ΔΟΑΕ) εγκρίθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία της τράπεζας ουρανίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα oilru.com. Οι χώρες θα μεταβαίνουν εκεί για να προμηθεύονται ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς. Η τράπεζα ουρανίου Ulba θα ελέγχεται από την Πρωτοβουλία Πυρηνικού Κινδύνου (ΝΤΙ) με κέντρο την Ουάσινγκτον και θα έχει αποθέματα 90 τόνων.
Προφανώς οι εμπνευστές της προσπάθειας με νομιμοφανή τρόπο θα απαγορεύσουν στις υπόλοιπες  χώρες την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Μόνο οι έξι χώρες συν το Ισραήλ θα μπορούν να κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Το σχέδιο για τη δημιουργία της BNOU στο Καζακστάν είναι μοναδικό  και δεν υπάρχει ανάλογο στην ιστορία του Διεθνούς οργανισμού ατομικής ενέργειας . Η δημιουργία των διεθνών αποθεμάτων ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, υπό την αιγίδα του Οργανισμού,  θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της να επιτύχουν μία  εγγυημένη πρόσβαση σε πυρηνικά καύσιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης σχετικά με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και του καταστατικού του ΔΟΑΕ, τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν, τα κονδύλια για τη δημιουργία του ΔΟΑΕ στη BNOU είναι  150,000,000 δολάρια. Από τα οποία  50.000.000 δολάρια  είναι από  τις ΗΠΑ ,  49.540.000 δολάρια από τα  ΗΑΕ ,  10.000.000 δολάρια από την ΕΕ, 25.000.000 δολάρια από το Κουβέιτ, 20.000000  από το Καζακστάν και 5 εκατομμύρια δολάρια από την  Νορβηγία . Η τράπεζα ουρανίου θα διαθέτει τις εγκαταστάσεις της  μέσα στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της εταιρείας  Ulba στην πόλη Οζκεμέν του ανατολικού Καζακστάν.
Η τράπεζα σχηματίστηκε στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ανάπτυξη χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου και σχηματίστηκε για πυρηνικά προγράμματα με ειρηνικό σκοπό. Από την άλλη τονίστηκε ότι το ουράνιο δεν θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό στην εμπορική αγορά και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις κύκλου του πυρηνικού καυσίμου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας (ΔΟΑΕ) σημείωσε ότι στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Ulba εδώ και 60 χρόνια συνεχίστηκε η αποθήκευση με ασφάλεια και τόνισε  ότι είναι η κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία της τράπεζας ουρανίου.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας , και σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης (World Nuclear Association) τα παγκόσμια αποθέματα ουρανίου στο Καζακστάν αποτελούν το 12% των αποθεμάτων σε όλο τον κόσμο και το 2023 με την παραγωγή 22 χιλιάδων 550 τόνων ουρανίων έγινε η πρώτη χώρα στην παραγωγή ουρανίου. Το Καζακστάν εξασφαλίζει την ανάγκη κατά 38% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις