Η Ρουμανία προ Πολιτικής Κρίσης
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) της Ρουμανίας, δημοσίευσε ανακοίνωση με θέμα την έναρξη ποινικής έρευνας κατά του Ρουμάνου Πρωθυπουργού Victor Ponta, όπου αναφέρεται ότι οι κατηγορίες αφορούν πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, ενώ οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την έγκριση για τη διεξαγωγή έρευνας για σύγκρουση συμφερόντων.

Η σύγκρουση συμφερόντων αφορά την υπόθεση του γερουσιαστή Dan Şova, σχετικά με συμβόλαια παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς δύο ρουμανικά ενεργειακά συμπλέγματα (Turceni και Rovinari), που υπέγραψε το δικηγορικό γραφείο του τελευταίου κατά την περίοδο 2007-2008 και που προκάλεσαν σημαντική ζημία στο κράτος. Συγκεκριμένα, ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, βάσει δηλώσεων του ιδίου, είναι ύποπτος στην υπόθεση Şova για τη δραστηριότητα που διεξήγαγε ως δικηγόρος στο γραφείο του Şova κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα και κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων επειδή υποστήριξε στη συνέχεια και διόρισε υπουργό τον Dan Şova. Ερωτώμενος από δημοσιογράφο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το αξίωμα του Πρωθυπουργού δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, ο Ponta δήλωσε ότι, η πολιτική γίνεται στο Κοινοβούλιο, όχι στην DNA.
Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της DNA μετά την ακρόαση του Ρουμάνου Πρωθυπουργού, ο θεσμός ξεκίνησε τις διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής, όπως προβλέπει η ρουμανική νομοθεσία (η Βουλή πρέπει να εγκρίνει την ποινική έρευνα, καθώς ο Ponta είναι και βουλευτής).
Για το θέμα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε ότι, κατά την άποψη του, είναι αδύνατον η Ρουμανία να έχει Πρωθυπουργό που κατηγορείται για σοβαρές παραβάσεις ενώ από την άλλη, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτήν τη στιγμή στη Ρουμανία είναι μια πολιτική κρίση. Τελειώνοντας εντελώς ξεκάθαρα δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη του όλα αυτά, ζητά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Victor Ponta.
Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Είχα μια πολύ σωστή και αξιοπρεπή θεσμική συζήτηση με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis! Σέβομαι τη δημόσια τοποθέτησή του, αλλά διορίστηκα από το Κοινοβούλιο και μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να με απομακρύνει! Πιστεύω ότι η τήρηση των συνταγματικών αρχών είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας και δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι ένας εισαγγελέας της DNA είναι υπεράνω του Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης και των πολιτών αυτής της χώρας! Αυτό θα σήμαινε δικτατορία και πιστεύω ότι, 25 χρόνια μετά το 1989, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο λάθος για όλους μας».
Θέλουμε να θυμίσουμε από το pentapostagma.gr για τον κ. Ponta, ότι είναι αυτός που πολύ πρόσφατα, όπως δημοσιεύσαμε και σε σχετικό άρθρο, καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας την οποία και χαρακτήρισε ως εξωτερική απειλή για την ΝΑ Ευρώπη.  Ας τον χαίρονται τον συνεργάτη τους εκεί στο  Euromoney που τους εκθέτει, με την δημόσια εικόνα του. Αναρωτιόμαστε τελικά αν όλα αυτά που έλεγε εναντίον της Ελλάδας αφορούσαν ξέπλυμα χρήματος, ας το ψάξουν λίγο οι εισαγγελείς στην Ελλάδα.