Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

ΚΩΔΙΚΟΣ ασημένια δραχμή


Πόρισμα-φωτιά: Ο Ρόντος (του Γιώργου) «μαγείρευε» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παρέα με... Μεξικανό μεγιστάνα
Σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ με την ονομασία «ασημένια δραχμή» εξυφαινόταν το 2012, όπως προκύπτει από το πόρισμα-φωτιά του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ολοκλήρωσε έπειτα από πολυετή έρευνα την ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία 1», που αφορούσε μεταξύ άλλων τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι δύο «καυτές» δικογραφίες από το 2013 έχουν συγχωνευτεί σε μία ενιαία δικαστική έρευνα, που έφτασε στην ολοκλήρωσή της. Πλέον η υπόθεση περνάει στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία της και θα αποφανθούν εάν θα πραγματοποιηθεί δίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, κρίθηκε αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας). Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ότι ο κ. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργυρού.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο αντρών κατέληξαν στην έλευση του Μεξικανού επιχειρηματία στην Ελλάδα, με σκοπό, όπως φέρεται ότι περιγράφεται στο πόρισμα, «την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλούνταν ασημένια δραχμή και προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος, εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας». Σύμφωνα με τον ανακριτή, πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν στην κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.
Από την πολυετή έρευνα του ανακριτή προέκυψαν στοιχεία για την ύπαρξη σχεδίου που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης Καραμανλή να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Μεταξύ των ενεργειών ήταν και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. «Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πόρισμα για τη σύναψη συμφωνίας όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Oπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα, που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων, «το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ...». Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία «ΘΣ 13». Σε άλλο σημείο του πορίσματος επισημαίνεται η στήριξη της αμερικανικής πλευράς για τον αγωγό ΤΑΡ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012, μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση.
Παράλληλα, ο ανακριτής ανακάλυψε την ταυτότητα του Γουίλιαμ Μπέιζιλ (William Basil), πράκτορα της CIA και καταζητούμενου για το έγκλημα της διακεκριμένης κατασκοπίας, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των υποκλοπών. Η σύζυγός του φέρεται ότι ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά «σκιές» από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου. Από την άρση απορρήτου μίας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή American Embassy.
Οι διαρροές της ΕΥΠ προς Καρχιμάκη
Εκτενώς αναφέρεται στο πόρισμά του ο ανακριτής στον ρόλο συγκεκριμένων πρακτόρων, καθώς και ενός συγκεκριμένου πρώην στελέχους της ΕΥΠ, το οποίο στις 26 Απριλίου 2014 επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε συνάντηση. Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, ο πρώην πράκτορας «αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να του μεταφέρει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και πως η έρευνα πρέπει να σταματήσει, διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους». Οπως τονίζεται στο πόρισμα και προκύπτει από αναφορές στο WikiLeaks, υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές. Επιπλέον, προέκυψε ότι το 2005 υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία τα παρέδιδαν στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.  
Βάσω Παλαιού
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: