Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΟΜΟΥ! Τα κοράκια Εξετάζουν βίαια να υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε Τουρκία και Βαλκάνια!

τραπεζες

Το σενάριο της Κύπρου….
Το σενάριο της Κύπρου….δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε Τουρκία και Βαλκάνια
Τρόμος και πανικός επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών όχι τόσο για τα capital controls τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να έρθουν σύντομα αν υπάρξει ρήξη.
Δεν ανησυχούν τόσο από την απόφαση της ΕΚΤ που στις 17 Ιουνίου θα αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals επιλέγοντας μεταξύ 3 σεναρίων (8  δισεκ 16 δισεκ. και 24 δισεκ) μάλλον haircuts που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να καταβάλλουν επιπλέον εγγυήσεις σε σύνολο αποθέματος εγγυήσεων 33 δισεκ. που διαθέτουν.

Αυτό που προκαλεί πανικό στους τραπεζίτες είναι μήπως επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου με τις θυγατρικές στην Ελλάδα όπου μέσα σε 24 ώρες οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα προειδοποιούν οι τραπεζίτες, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοκ και χάος.
Μόνο με συμφωνία μπορεί να αποτραπεί το σοκ και το χάος.
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για να αποτρέψουν την μετάδοση της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες και τον κίνδυνο για bank run αποφάσισαν εντός 24 ωρών να υποχρεώσουν τις κυπριακές τράπεζες – μέσω του μηχανισμού bail in – να πουλήσουν τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα.
Αν το αδιέξοδο καταστεί γεγονός στις συνομιλίες Ελλάδος με δανειστές και οι τράπεζες οδηγηθούν σε capital controls οι τραπεζίτες ανησυχούν
1)Μήπως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και η Τουρκική κυβέρνηση υφαρπάξει την Finansbank από την Εθνική τράπεζα
2)Οι κεντρικές τράπεζες των Βαλκανίων και οι Κυβερνήσεις υφαρπάξουν τις θυγατρικές της Πειραιώς, Eurobank, Alpha bank και Εθνικής σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και FUROM.
3)Η κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η κυβέρνηση της Κύπρου να υφαρπάξει τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο όπως έπραξε η Ελλάδα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών το 2013.
Τα βήματα του τρόμου
Συνομιλώντας με τους έλληνες τραπεζίτες όλοι τους κατανοούν ότι χωρίς πολιτική παρέμβαση για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδος και δανειστών…. Τα χειρότερα έπονται.
Ποια είναι τα χειρότερα;
1)Σήμερα 15 Ιουνίου στο ελληνικό χρηματιστήριο θα επικρατήσει χάος και κατάρρευση.
Οι τράπεζες σε δραματική πτώση
Προφανώς η αγορά θα οδηγηθεί βίαια αρχικά στις 650 μονάδες.
2)Οι εκροές καταθέσεων θα ενταθούν.
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στα 180-185 εκατ ήταν πολύ περιορισμένες.
Αν οι ημερήσιες εκροές φθάσουν τα 2-3 δισεκ. είναι κατανοητό ότι το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 5 ημέρες.
3)Στις 17 Ιουνίου η ΕΚΤ εν μέσω αποτυχίας να βρεθεί λύση και συμφωνία αποφασίζεται η αύξηση των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 33 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρευστότητα.
Για κάθε 10% haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί σε 8 δισεκ. ρευστότητα.
Τα 33 δισεκ. εγγυήσεων για το ELA δίνουν περίπου 30 δισεκ. ρευστότητα άρα οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υποστούν περίπου 38% haircuts.
Το σενάριο που γνώριζαν οι τραπεζίτες είναι ότι η ΕΚΤ θα επέλεγε ένα ήπιο σενάριο δηλαδή ένα haircut που θα είχε επίδραση 8 δισεκ. στις τράπεζες.
Ωστόσο τώρα θεωρούν ότι αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και μάλλον πάμε για haircuts περίπου 25% που σημαίνει 20 δισεκ. αρνητική επίδραση στην ρευστότητα.
4)Αν στο τακτικό Eurogroup επικυρωθεί το αδιέξοδο τότε είναι πολύ πιθανό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου να υπάρξουν capital controls με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων 200 ευρώ την ημέρα από τα ATMs.
Σε μια τέτοια εξέλιξη το χρηματιστήριο όσο υπάρχουν capital controls θα κλείσει καθώς δεν θα μπορούν να γίνονται ημερήσιες εκκαθαρίσεις.
Τα capital controls στις Κυπριακές τράπεζες κράτησαν πολλούς μήνες και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στις ελληνικές τράπεζες.
5)Η βασικότερη ανησυχία των τραπεζών πάντως είναι η βίαια υφαρπαγή των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών από Τουρκία και Βαλκάνια.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: