Η Στρατηγική της Προπαγάνδας του ΝΑΙ
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα δημοψηφίσματα. Ανάλογα με την παραγγελία, οι εταιρείες πρόθυμες αφού υπάρχουν τα ικανοποιητικά ανταλλάγματα να δημιουργήσουν το κατά παραγγελία αποτέλεσμα.
Παρά το αιφνίδιο του δημοψηφίσματος, ο εκπληκτικός χρόνος αντίδρασης για άμεσες συνεργασίες με στημένους δημοσκόπους, δείχνει και το βαθμό διαπλοκής αλλά και εμπειρίας στην προπαγάνδα συγκεκριμένων χώρων. Φαίνεται πως οι σταυροφόροι του ΝΑΙ γνωρίζουν πολύ καλά από αυτά, αφού η παραπλάνηση αποτελεί από χρόνια την προσφιλή τους τακτική.

Στη συγκεκριμένη πλέον προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου, εφαρμόσθηκε συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία φαίνεται σε έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο απευθυνόταν στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η Στρατηγική αφορούσε τρεις κατευθύνσεις . Πρώτον παραπλάνηση με στημένα δημοψηφίσματα, δεύτερον χρησιμοποίηση επιλεγμένων επώνυμων και μη ανθρώπων ως βιτρίνα προκειμένου να κρύβεται η διεφθαρμένη και αποκρουστική στον κόσμο εμφάνιση των πρωτεργατών των μνημονίων και τρίτον η κατευθυνόμενη προπαγάνδα με συνθηματολογία σε ψευτοδειλλείματα εκφοβισμού των ψηφοφόρων και καμία συζήτηση επί της ουσίας.
Πρόκειται για σημείωμα που μοιράσθηκε από τη Συγγρού στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν στα κρίσιμα 24ωρα που απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα, ώστε να επικρατήσει το ΝΑΙ στις προτάσεις των δανειστών.
Γράφουν πεντακάθαρα πως ελέγχουν τις δημοσκοπήσεις και μπορούν να τις εμφανίζουν όχι μόνο όπως θέλουν αλλά και κλιμακούμενες, με την επιθυμητή διαφορά 5-10% την τελευταία μέρα.
Παρακάτω παραθέτουμε τα αυθεντικά κείμενα του σημειώματος:
Στημένα δημοψηφίσματα
Γι’ αυτό, στο βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει η δημοσκοπική/κοινωνική δυναμική υπέρ του ΝΑΙ να αποτυπωθεί κλιμακούμενη από τις εταιρείες μετρήσεων, να φανεί δηλαδή ότι υπάρχει μία δυναμική – ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ, η οποία είναι σταθερή. Όχι όμως με ομοειδή ποσοστά, γιατί ο κόσμος παραμένει καχύποπτος απέναντι στους δημοσκόπους. Τους θεωρεί κομμάτι του συστήματος. 
Από την άλλη, την Παρασκευή 3/7, που είναι και η τελευταία μέρα που επιτρέπεται βάσει νόμου να δημοσιευθούν μετρήσεις, θα πρέπει να αποτυπώνεται μία καθολική υπεροχή του ΝΑΙ, που δεν θα χωρεί αμφισβήτηση, χωρίς όμως να δημιουργεί και επανάπαυση. Μία διαφορά που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 μονάδες ανάλογα με την εταιρεία. Σημειώνουμε ότι σε ανάλογα δημοψηφίσματα στο εξωτερικό το ΝΑΙ συνήθως υποαντιπροσωπεύεται.
Προπαγανδιστική Τακτική  
Σύμφωνα με το σημείωμα, ηλικίες 25-55 και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα ψηφίσουν στην πλειοψηφία τους ΟΧΙ, στόχος των Νεοδημοκρατών είναι οι γυναίκες, οι πολύ νεαρές ηλικίες κι οι «πασοκογενείς» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι θεωρούνται από τη Συγγρού ευαίσθητοι σε μηνύματα όπως η απομόνωση της χώρας αν επικρατήσει το ΟΧΙ:
Απευθυνόμαστε κυρίως σε αυτούς. Επισημαίνουμε τη διεθνή απομόνωση της χώρας και το γεγονός ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα παίρνουν σαφής αποστάσεις από τις επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Διλήμματα:
ΔΙΠΟΛΑ / ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ                                    ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ  
Ευρώ VS Δραχμή                                                               ΝΑΙ
Ευρώπη VS Ελλάδα                                           Οριακά ΟΧΙ
Μέτρα και Μνημόνιο                                                       ΟΧΙ
Τσίπρας VS Σαμαράς                                                       ΟΧΙ
Τσίπρας VS άλλα μη πολιτικά πρόσωπα                      ΝΑΙ
Φόβητρο ο Τσίπρας
Από τον πίνακα γίνεται σαφές πως οι νεοδημοκράτες «τρέμουν» τον πρωθυπουργό που σύμφωνα με αυτούς επικρατεί του Αντώνη Σαμαρά αλλά όχι στην αντιπαράθεση με τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σημειώνεται πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα ενός ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, πρόταση που είχε κάνει ο Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην αρχή της εβδομάδας.
Στο σημείωμα αναφέρεται επίσης πως το διακύβευμα πρέπει να μην είναι κομματικό αλλά να παρουσιάζεται εθνικό και γι’αυτό προτείνεται η μη αντιπαράθεση «γαλάζιων» στελεχών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά των στιγματισμένων ως «μνημονιακών», αλλά να αφήνεται στους δημοσιογράφους και στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων – εργοδοτών να αντιπαρατίθενται με τα κυβερνητικά στελέχη.
Γι’ αυτό, τόσο ο πολιτικός μας λόγος, όσο και οι συμβολισμοί της επικοινωνίας μας πρέπει να είναι τέτοιοι που να πείθουν, αλλά κυρίως να ακούγονται. Δεν τους πείθουν στελέχη της μνημονιακής ΝΔ. Δεν τους ακούνε καν. 
Χρησιμοποίηση Καμίνη,  Μπουτάρη και Δήμα
Στο σημείωμα, η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται ουσιαστικά ότι το πολιτικό της προσωπικό δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο και καλεί ουσιαστικά τα στελέχη της να κάνουν χώρο σε μη στελέχη της:
Είναι η ώρα των πολιτών κι όχι των πολιτικών επισημαίνουν: «Ήταν εξαιρετική η εκπροσώπηση από το δίδυμο των Δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Καμίνη και Μπουτάρη στη χθεσινή συγκέντρωση της Αθήνας και αυτοί πρέπει να τεθούν επικεφαλής και της συγκέντρωσης της Παρασκευής, πλαισιωμένοι από καλλιτέχνες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, άνεργους-φοιτητές, όχι όμως κομματικά στελέχη (μέχρι τώρα έχουν κάνει εξαιρετική δουλεία άνθρωποι όπως ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Δημήτρης Αθερίδης, καθώς και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των εμπορικών συλλόγων που έχουν de facto μεγαλύτερη πλειοψηφία).
Επιδίωξη ο Φόβος
Κεντρικό σημείο της ρητορικής των «γαλάζιων» στελεχών πρέπει να είναι σύμφωνα με τη Συγγρού ο εκφοβισμός σε σχέση με την επόμενη μέρα και πιο συγκεκριμένα με το ΕΣΠΑ, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις τραπεζικές καταθέσεις.
Συνιστούν όμως με κεφαλαία γράμματα «προσοχή» λέγοντας τους να μην επιμένουν στο «ποιός έκλεισε τις τράπεζες» γιατί είναι τεχνικό ζήτημα αλλά στο «με ποια κυβέρνηση έκλεισαν οι τράπεζες», που παρουσιάζεται ως απλό ερώτημα που καταλαβαίνουν οι πολίτες.
Σύμφωνα με εκτίμηση μας στο pentapostagma.gr , παλιές καραβάνες οι γαλάζιοι, χρόνια στο κουρμπέτι, επαγγελματίες στο ψέμα και τη διαφθορά. Βέβαια δεν είναι μόνο οι γαλάζιοι αλλά και όλοι όσοι κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και μετά. Με τέτοιες πρακτικές κατάφεραν να φέρουν την Ελλάδα να ζητιανεύει και έχουν και το θράσος να μας λένε ότι θα μας σώσουν κιόλας. Ο κόσμος όμως φαίνεται να ξυπνά, η αρχή έγινε στις τελευταίες εκλογές, ελπίζουμε να μην υποκύψει στις τελευταίες προσπάθειες του διεφθαρμένου συστήματος, που με τη συνεργασία των γερμανών επιδιώκουν να πνίξουν την δημοκρατία και να συνεχίσουν να επιβάλλουν τις απάνθρωπες πολιτικές τους, με τραγικότερο αυτή τη φορά τρόπο καθόσον στην περίπτωση του ΝΑΙ θα έχουν και την δική μας συναίνεση.