Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αλβανία Ζητά Αποζημίωση Έναντι της Ελληνικής Κρίσης


Κανένας Ηθικός Φραγμός Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Η καγκελάριος Μέρκελ, πραγματοποίησε στα Τίρανα τετράωρη επίσκεψη, όπου μετά από κατ’ ιδίαν...
MERKEL

Κανένας Ηθικός Φραγμός
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η καγκελάριος Μέρκελ, πραγματοποίησε στα Τίρανα τετράωρη επίσκεψη, όπου μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Π/Θ Ράμα και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο Π//Θ Ράμα δήλωσε μεταξύ άλλων την ευχαρίστηση του για το ρόλο της Γερμανίας και της ίδιας της Μέρκελ, για την υποστήριξη που παρείχαν στην Αλβανία στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εκτίμησε θετικά το ρόλο της καγκελαρίου, τόσο στην αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε, όσο και για την πρωτοβουλία της για τη Δυτική Βαλκανική. Η Αλβανία, είπε ο Ράμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, βελτίωσε τις σχέσεις με τη Σερβία και αυτό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η Βαλκανική, συνέχισε, έχει ανάγκη την Ε.Ε, αλλά και η Ε.Ε έχει ανάγκη της Βαλκανική. Η έλλειψη προσοχής προς τη Βαλκανική, θα μετέτρεπε την περιοχή μας σε θύμα του εθνικισμού και της τρομοκρατίας. Η Αλβανία, συνέχισε, είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για ένταξη στην Ε.Ε. Ευχαρίστησε τη Γερμανία ως τον κυριότερο, όπως είπε, δωρητή της Αλβανίας μετά το 1990. Αναφέρθηκε στην προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ τονίζοντας ότι η προοπτική της Ε.Ε θα πρέπει να είναι κοινή, και για τις χώρες μέλη, και για εκείνες που θέλουν να γίνουν μέλη. Η θέση της Δυτικής Βαλκανικής είναι στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα στην Ε.Ε μέλη ή κύκλοι που θέλουν εδώ στη Βαλκανική να επικρατήσουν εξω-ευρωπαϊκοί παράγοντες και δυνάμεις. Θέλουμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε, δεν είμαστε από εκείνους που θέλουν να την εγκαταλείψουν, προφανώς κάνοντας έμμεση αναφορά στην Ελλάδα και την Ελληνική κρίση.
Δεν στάθηκε όμως μόνο σε αυτή την αναφορά για την Ελληνική κρίση αλλά προσπάθησε μέσω καλοστημένης ερώτησης να εκμαιεύσει ευνοϊκή απάντηση από την Μέρκελ.
Ρώτησε λοιπόν ο στημένος δημοσιογράφος από τον αλβανικό τ/σ TV Klan: Οι χώρες της Δυτικής Βαλκανικής έχουν ορισμένα αναπτυξιακά προγράμματα. Σκοπεύει η Ε.Ε να βοηθήσει επενδύοντας σ’ αυτά τα προγράμματα; Έχετε κάποιο σχέδιο να βοηθήσετε την Αλβανία, από επιπτώσεις που θα έχει η οικονομία της λόγω της ελληνικής κρίσης; Ποιον βλέπετε ως «αρχηγό» στα Βαλκάνια, το Ράμα ή τον Βούτσιτς;
Η Μέρκελ βέβαια δεν έπεσε στην παγίδα, όχι πως δεν της άρεσε η ερώτηση, αλοίμονο να στεναχωρούσαν οι Αλβανοί τον Φασιστοχορηγό τους και μίλησε γενικά λέγοντας ότι δεν μιλάμε για αρχηγούς, δεν το βλέπω έτσι αυτό το θέμα. Ως προς τα προγράμματα, θα σας έλεγα ότι η Ε.Ε θα βοηθήσει χρηματοδοτώντας τον Οδικό Άξονα κατά μήκος της Αδριατικής και του Ιονίου καθώς και άλλα προγράμματα, χωρίς να δώσει απάντηση στο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε την Ελλάδα.
Κάνοντας μια αποτίμηση στο pentapostagma.gr της επίσκεψης Μέρκελ στην Αλβανία, είδαμε τον Ράμα να μιλάει για μια βελτίωση των Αλβανοσερβικών – σκοπιανών σχέσεων, ευχαριστώντας για το σχετικό πλάνο που τους παρείχε η Γερμανία. Δηλαδή τώρα εμείς όλα αυτά που ζήσαμε με τις Αλβανικές προκλήσεις έναντι των Σέρβων ακόμα και των Σκοπιανών να κάνουμε πως δεν τα είδαμε. Στην περίπτωση του Κουμάνοβο τελικά ήταν μια ένοπλη ‘’φιλική’’ ανταλλαγή απόψεων. Όλες οι Αλβανικές εθνικιστικές αναθεωρητικές επιδιώξεις είναι στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων. Για ποιους αρχηγούς μιλάνε στα βαλκάνια και τι υπονοεί ο στημένος, όταν συγκρίνει τον γνωστό φιλογερμανό Ράμα με τον ύπουλο κρυπτοφιλογερμανό Βούτσιτς για ηγετικό ρόλο ; Μιλάμε δηλαδή για το θέατρο του παραλόγου. Και αν αυτά βγαίνουν δημόσια τι να σκεφτούμε ότι είπαν με κλειστές τις πόρτες. Η Ελλάδα έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες με όλα αυτά τα καλόπαιδα και το συντομότερο που θα βάλλει ηρεμία στα οικονομικά της, το καλύτερο για να τακτοποιήσει και να βάλλει μια τάξη σε όλους αυτούς τους αυθάδεις, που δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις