Της Νίκης Ζορμπά
Άνοιξε την πόρτα στις εκλογές ο Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων που επέφερε στην χώρα η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, δήλωσε πως εάν ο λαός ψηφίσει «ναι», τότε η απόφασή του είναι απόλυτα σεβαστή αλλά δεν θα την υπηρετήσει ο ίδιος.
Είπε πάντως, ότι οι διαφορές με τους δανειστές στα δημοσιονομικά είναι πολύ μικρές και πως εάν επανέλθουν έστω και ώρα «στο και πέντε με μια βιώσιμη πρόταση, θα την πάρουμε».
«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» είπε και πρόσθεσε: «Θα σεβαστώ την ετυμηγορία και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε επ” αυτού: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο ας διαλέξει, υπάρχουν πολλοί, δεν είμαι εγώ».
Εισηγούμενος το «όχι» στο Δημοψήφισμα ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα αποτελέσει εφαλτήριο καλύτερης διαπραγμάτευσης αλλά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, οι εξελίξεις να οδηγήσουν ακόμη και σε χρεοκοπία των τραπεζών ή εξόδου από το ευρώ.
«Δεν έχουμε επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να επιβιώσει ο λαός. Έχει περάσει και χειρότερα και επιβίωσε και θα επιβιώσει. Δεν χρεοκοπούν οι χώρες αλλά οι τράπεζες. Οι τράπεζες μπορεί να χρεοκοπήσουν. Αυτό που ζούμε σήμερα θα το ξεπεράσουμε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Επ αυτού, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα. Δε θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα».
Αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, συγκεκριμένη απάντηση δεν έδωσε μεν, προσδιόρισε όμως χρονικά την ομαλή λειτουργία τους για: «Τις επόμενες ώρες μετά το δημοψήφισμα όταν θα υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης».
Προχώρησε και σε αυτοκριτική, αναφέροντας: «Δεν πετύχαμε με τους εταίρους να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά σε σχέση με αυτά που ζήταγαν στον Σαμαρά, θα γλιτώσουμε 8 δισ.»
Συγκεκριμένα είπε για:
Τους δανειστές
* «Και οι ίδιοι είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι. Δεν ήθελαν το δημοψήφισμα δεν θέλουν το όχι. Στο τραπέζι παραμένουν οι λογικές προτάσεις της κυβέρνησης».
* «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε σε συμφωνία. Το κλίμα στα ΜΜΕ, ήταν πριν από τρεις μέρες ότι τα δώσαμε όλα. Κάναμε μια πολύ ειλικρινή προσπάθεια. Έφτασα στη διαπίστωση ότι ο στόχος δεν ήταν ο συμβιβασμός. Αλλά να υιοθετήσουμε πλήρως τις δικές τους προτάσεις.»
* «Δεν θέλουν να μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη και δεν θα το κάνουν. Το κόστος είναι τεράστιο. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Το σχέδιο δεν είναι να βγάλουν τη χώρα έξω από το ευρώ αλλά να σβήσουν την ελπίδα. Αν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα έδινε προοπτική τότε το μήνυμα θα ήταν υπάρχει άλλος δρόμος. Ε αυτό δεν το θέλουν».
* «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, θα βρίσκεται και την επόμενη ημέρα. Εάν δοθεί λύση βιώσιμη είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε».
Δημοψήφισμα
* «Στην κατ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες με Μερκελ και Ολάντ τους είπα ότι δεν είναι βιώσιμη η λύση που προτείνεται. Κι απάντησαν, όχι εμείς, οι Θεσμοί. Τους είπα ότι θα παω στο υπουργικό συμβούλιο και θα σας ενημερώσω. Διέκοψα το συμβούλιο και τους πήρα και τους ενημέρωσα. Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Ζήτησα παράταση. Κανείς δε μου είπε ότι δεν θα δοθεί η παράταση».
* «Δεν αιφνιδίασα εγώ, με αιφνιδίασε το Eurogroup του Σαββάτου που δεν έδωσε παράταση».
* «Τις διαπραγματεύσεις τις έκοψε μονομερώς το Eurogroup. Όσο φτάνουμε προς την κάλπη όλοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν την άποψη της αποδοχής».
* «Δεν υπάρχει επισήμως καμία διαδικασία για διαπραγμάτευση. Έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά. Καλύψαμε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα και μετά έμπαιναν νέα μέτρα από το παράθυρο. Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα».
capital.gr