ΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ»!! Στους δρόμους οι εφοριακοί για να «κυνηγήσουν» τη… φοροδιαφυγή!

eforia

«Κλειστόν, λόγω… εξόδου» θα αναγράφουν οι ταμπέλες έξω από τις ΔΟΥ, τις ημέρες που οι περίπου 1.500 ελεγκτές θα βγαίνουν από τα γραφεία τους και θα «οργώνουν» τους δρόμους για να «κυνηγήσουν» τη… φοροδιαφυγή!
Βέβαια, το να προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ ότι οι εφοριακοί θα είναι στους δρόμους μια συγκεκριμένη ημέρα (κάθε Τετάρτη για παράδειγμα), είναι σαν να «κλείνουν το μάτι» στους καταστηματάρχες ότι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να είναι καθ’ όλα νομότυποι, να κόβουν αποδείξεις, να έχουν μόνο τους… νόμιμους υπαλλήλους κ.λπ., ενώ τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα μπορούν να συνεχίζουν ακάθεκτοι το «πάρτι» της φοροδιαφυγής.

Την πρωτοφανή πάντως αυτή επιχείρηση επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πετύχει πλήγμα στο φορολογικό έγκλημα, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που μελετάται οι εφορίες δεν θα κλείνουν πλέον μόνο λόγω απεργίας, αλλά και για να πιάσουν τη φοροδιαφυγή!
Η «κυνηγετική περίοδος» ξεκίνησε και, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα το νιώσει αυτό ολόκληρη η αγορά. Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μάλιστα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφωνας Αλεξιάδης επιστρατεύει όλους τους -μέχρι πρότινος συναδέλφους του- εφοριακούς υπαλλήλους.

Το σχέδιο
Έχοντας την ατυχία να παραλάβει τη μεγαλύτερη «καυτή πατάτα» που πήρε ποτέ στα χέρια του νέος υπουργός (μαύρη τρύπα 2,361 δισ. στις εισπράξεις φόρων στο α’ εξάμηνο του 2015 και μεγάλες αυξήσεις έμμεσων φόρων που δεν τις επέβαλε ο ίδιος αφού δεν ήταν ποτέ ούτε βουλευτής ούτε υπουργός), δεν διστάζει να καταφύγει και σε μη συμβατικές λύσεις. Για τον λόγο αυτό εξετάζει άμεσα, σε συνεννόηση με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, να κλείνουν για το κοινό οι εφορίες για μία ή δύο ημέρες κάθε εβδομάδα, ώστε να βγάλει από τα γραφεία και τους 1.500 ελεγκτές των ΔΟΥ και να τους ρίξει κατευθείαν στη «φωτιά» για να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά.
Το σχέδιό του αυτό είχε εμμέσως προαναγγείλει και ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του. Με 28 χρόνια θητείας στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός, ο νέος αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει ότι οι εφορίες έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια από προσωπικό λόγω των αθρόων παραιτήσεων υπαλλήλων σε μέση ηλικία. Ο ίδιος εξήγγειλε ελέγχους κατά ριπάς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ότι «όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνο η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και ολόκληρο το Δημόσιο θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
«Επιστράτευση»
Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα λόγια του, το σχέδιο Αλεξιάδη θέλει να κινητοποιήσει ολόκληρο το Δημόσιο. Εκτός του ότι επιστρατεύει όλους τους εφοριακούς για να πραγματοποιούν ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ζητάει τη συνεργασία και της Οικονομικής Αστυνομίας. Επιπλέον ήδη έχει σταλεί σήμα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προς όλες τις Διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα, για να είναι έτοιμοι να σπεύδουν και να συνδράμουν άμεσα με άνδρες και περιπολικά κάθε φορά που διενεργείται μαζικό κυνήγι φοροδιαφυγής από εφοριακούς σε κάποια περιοχή της χώρας. Η κυβέρνηση ξεκινά τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα εμπορικά σημεία και όπου αλλού πραγματοποιείται διακίνηση προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες των πολιτών, από τους οποίους και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις