Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Απειλή αποσταθεροποίησης από τους μετανάστες στα νησιά του Αν. Αιγαίου


Η διακοπή εφοδίων του ΟΗΕ σε περίπτωση κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ορατή καθώς πολύ σύντομα η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα μπορεί να παράσχει βασικές προμήθειες στο κύμα προσφύγων που έχει κατακλύσει τα ελληνικά νησιά. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια καθώς  80.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τις αρχές τους έτους στις ελληνικές ακτές από την Τουρκία, έξι φορές περισσότεροι απ’ ό,τι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
 
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λέσβο, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα αυτές τις μέρες, προειδοποιεί ότι άμεσα θα υπάρξει πρόβλημα στο να παρασχεθούν ακόμη και τα βασικά, όπως μπουκάλια με νερό και στρώματα για να κοιμηθούν.
Με δεδομένη την πλήρη αδυναμία του ελληνικού κράτους να υποστηρίξει την σίτηση όλων αυτών των ανθρώπων υπάρχει άμεσος κίνδυνος αποσταθεροποίησης και της δημόσιας ασφάλειας, με πολλές πιθανότητες να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα θέσουν σε δοκιμασία τα Σώματα Ασφαλείας αλλά κυρίως τον τοπικό πληθυσμό των νησιών μας.
‘Ήδη αναφέρεται ότι το πρωί της Πέμπτης ξέσπασαν νέα επεισόδια, με περίπου 4.000 μετανάστες, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη τουαλετών, οι οποίοι μπλόκαραν την κεντρική οδό που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού.

defencenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: