Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ. ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΥΣ ΝΕΡΟ! “ΦΕΡΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η GREXIT! ” ( ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

GERMA00:42 Φάιμαν: Εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα τότε δεν θα υπάρξουν γέφυρες
Η ΕΚΤ είπε ότι εάν υπάρξει το τρίτο πρόγραμμα τότε θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να υπάρξει ρευστότητα για τη χώρα.Εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα τότε δεν θα υπάρξουν γέφυρες.
Μήνες τώρα δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, το ίδιο έγινε και σήμερα.
Εάν δεν μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε επιμήκυνση.

00:35 Νέο Eurogroup το Σάββατο
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο, ώστε να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, όπως δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
00:13 Αλέξης Τσίπρας “Καταθέσαμε τις προτάσεις μας – Στόχος μας μια δίκαιη &βιώσιμη συμφωνία
Η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική. Βασική κατεύθυνση είναι μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη.Στόχος μας να καταλήξουμε μέχρι τέλος της εβδομάδος.Συνεχίζουμε την προσπάθεια με το ισχυρό όπλο τη λαϊκή ετυμηγορία
Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη για να καταλήξουμε το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας.Συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα κι όχι μόνο ελληνικό.Προοπτική εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος διότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να δοθεί λύση.


00:01 Ολάντ: Η Γαλλία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Η σύνοδος ήταν απαραίτητη για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος μετά το δημοψήφισμα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Η πρόταση πρέπει να γίνει αύριο το πρωί.
Το Eurogroup θα εξετάσει το Σάββατο τις ελληνικές προτάσεις. Στη συνέχεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ταχύτητα. Αυτές είναι οι τρεις αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστούμε. Απαιτείται ταχύτητα, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, είπε ο Φρ. Ολάντ.


ee
23:53 ​Γιούνκερ: Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε λύση – Είμαι σθεναρά ΚΑΤΑ του Grexit
Εγώ θα ήθελα η Ελληνική κυβέρνηση, έως την Παρασκευή το πρωί, η κυβέρνηση να παρουσιάσει πειστικά τις προτάσεις της. Σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν εφικτό να παρουσιάσει τις προτάσεις της. Είχα πει πως ένα “όχι” στην Ελλάδα, σε ένα ερώτημα που δεν ετίθετο πλέον θα αποδυνάμωνε τη θέση της χώρας. Κάτι που πράγματι σήμερα συνέβη. Μέχρι την Κυριακή θα δούμε σε ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο
Η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε «τρομοκράτες» που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει.
Είπα στην κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής.
Βίντεο με δηλώσεις Τουσκ – Γιούνκερ

23:40 Τουσκ: Aν δεν βρεθεί λύση θα σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις!
Μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε μία λύση βάση κοινών κανόνων και αρχών. Μέχρι τις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία ευρεία και λεπτομερή ατζέντα μεταρρυθμίσεων.
Κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρουν μία συναίνεση. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει το τέλος των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Εάν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση πως η χρεοκοπία της Ελλάδας και των τραπεζών της θα είναι απλή, κάνει λάθος. Έχουμε πέντε ημέρες για να βρούμε λύση. Την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.
23:37 Μέρκελ: Έχουμε κάθε διάθεση να προστατέψουμε το ευρώ
Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερέστατες προτάσεις.
Και η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Ήταν σοβαρή η σημερινή συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση και των 19 κρατών. Η συζήτηση ήταν σε βάθος.
«Πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» τόνισε, ενώ ζήτησε περισσότερες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
«Σεβόμαστε το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά οι απαιτήσεις των υπόλοιπων 18 κρατών δεν έχουν περιοριστεί» σημείωσε η κ. Μέρκελ.
Επίσης, υποστήριξε ότι για να λάβει την εντολή διαπραγμάτευσης από την γερμανική Βουλή, θα πρέπει η Αθήνα να καταβάλει μία λεπτομερή πρόταση.
«Θέλουμε μία πρόταση σε βάθος χρόνου» επανέλαβε, τονίζοντας ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος.
Πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς ζητάει η Ελλάδα και τι προτίθεται να κάνει, κατέληξε η κ. Μέρκελ.

23:27 Ματέο Ρέντσι: Να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να προχωρήσει
Για νέα Σύνοδο Κορυφής των 28 (και όχι μόνο των κρατών της Ευρωζώνης) την Κυριακή έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι.
«Αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να έχει ευτυχές τέλος», υπογράμμισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την Ιταλία, το θέμα είναι μια συζήτηση ευρύτερη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων –Ελλάδας και προοπτικών Ευρώπης. Το βασικό είναι να υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε.
«Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, αν δεν επενδύσουμε σε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να λύσουμε το πρώτο πρόβλημα, αλλά το πραγματικό είναι το επόμενο», τόνισε.
«Το πρόβλημα είναι σημαντικό για όλους τους Ευρωπαίους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα οράματος για τις επόμενες γενιές» τόνισε.

23:19 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
Αλλαγή τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι σηματοδοτεί η απόφαση της Αθήνας να συζητήσει τώρα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας «σύντομου χρόνου».
Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια συμφωνία «γέφυρα» με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας και απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα για τους πόμενους μήνες, σήμερα και προ του κινδύνου της χρεοκοπίας στις 20 Ιουλίου εφόσον δεν αποπληρωθούν τα 3,7 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μεταβάλλει τις απόψεις της.
«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία”» επισημαίνεται σε non paper της κυβέρνησης.

SYNODOS1
Πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών ζητούσαν οι Ευρωπαίοι
«Τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τονίζοντας ότι στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών. Μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εάν θέλει να μην χρεοκοπήσει» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν: «Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες καιρό».
Οι δανειστές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Έπειτα από ένα “όχι” πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι άλλη η συζήτηση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα τώρα και άλλη αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 με ένα νέο μνημόνιο.
SYNODOS10
Διαβάστε τι αναφέρεται στο non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου:
1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».
3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
SYNODOS11
SYNODOS14SYNODOS2SYNODOS3SYNODOS4SYNODOS5SYNODOS6SYNODOS7SYNODOS8

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Μέρκελ για την Ελλάδα
Για το ελληνικό ζήτημα μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου Τζος Έρνεστ.
19:54 Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής – ΔΕΊΤΕ ΦΩΤΟ
SYNODOS12
CJU4RMqWUAA9Q88

SYNODOS13
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και αρχίζει στις 8:00  η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Το Eurogroup κράτησε μόλις σαράντα λεπτά καθώς η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη και αυτές παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν και σήμερα και αύριο στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

 Το Eurogroup κράτησε μόλις σαράντα λεπτά καθώς η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη και αυτές παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν και σήμερα και αύριο στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
-Στουμπ: Αν δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής όλα τελείωσαν
Περισσότερες και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε όπως φαίνεται ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, γνωστός για τα αρνητικά του σχόλια και στάση προς την Ελλάδα, στην Φινλανδική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της εξόδου του από το Eurogroup.
Εξερχόμενος από το κτήριο Lex στις Βρυξέλλες τόνισε στα διεθνή μέσα πως η Ελλάδα θα καταθέσει νέο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως χρειάζονται ακόμα σκληρά μέτρα.
Στη Φινλανδική τηλεόραση όμως προσέθεσε αρχικά πως εκτιμά αρκετά τον χαρακτήρα του νέου έλληνα υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και πως «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής, τότε όλα τελείωσαν».
-Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ
-Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο
Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημείωσε, μεταξύ άλλων.
-Ρέντσι: Εφικτή η συμφωνία, εάν υπάρχει καλή θέληση
Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, εάν υπάρχει καλή θέληση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
-Αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
-Πρόεδρος Λιθουανίας : Πως θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει;
Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαϊσκάουτε η οποία ζήτησε ξεκάθαρες προτάσεις από την Αθήνα αλλά παράλληλα άφησε αιχμές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να γίνουν διαπραγματεύσεις με κάποιον που λέει ψέματα.
«Πώς θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει; Ή μήπως τζογάρει;», διερωτήθηκε η κυρία Γκριμπαϊσκάουτε, εκφράζοντας την άποψή της ότι είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ.
«Λένε σήμερα, μετά λένε αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πάντα “mañana”, αλλά για εμάς δεν είναι “mañana”. Έχουμε δει μόνο εικόνες, όχι έγγραφα. Δεν χρειαζόμαστε εικόνες. Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ», είπε χαρακτηριστικά

-Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Η μόνη λύση για να μην έρθει το Grexit είναι η επιβολή μεταρρυθμίσεων
Προσερχόμενος στη Σύνοδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρούτε υποστήριξε πως το Grexit «θα αποφασιστεί στην Αθήνα,όχι στις Βρυξέλλες».
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, η μόνη λύση είναι να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, τόνισε πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έρθει με προτάσεις σύντομα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δε θα μπορούν να βοηθήσουν.
«Είμαι απαισιόδοξος για αυτή τη Σύνοδο. Είμαι επίσης, πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να έρθει με προτάσεις και λύσεις. Μοιάζει σαν να έβαλαν τις παλιές προτάσεις στο τραπέζι. Αν οι Έλληνες δεν έρθουν σήμερα ή πολύ γρήγορα με αισιόδοξες προτάσεις τότε δε μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Οι συνέπειες θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως εχθές είχε υποστηρίξει στην ολλανδική Βουλή ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει απόψε αν πραγματικά θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη.
«Πρέπει να δεχθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις αν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
-Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη
Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές:
Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
 -Στις 10:00 ώρα Ελλάδας η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
 18:47 Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ
TSIPRAS OLANT MERKEL
18:33 Φρ. Ολάντ: Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη – Περιμένουμε σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα
Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις και η αλληλεγγύη εναπόκειται στην Ευρώπη με μια δράση σε άμεσο επίπεδο. Αλλά πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
Κάποιες προτάσεις έχουν εκφραστεί προφορικά. Θα πρέπει να υπάρξει μια προοπτική για τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει η Ελλάδα να προτείνει μεταρρυθμίσεις.
-18:20 ΕΚΤΑΚΤΟ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε πριν από λίγη ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, κατά την οποία του εξέθεσε την ελληνική πρόταση. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την εντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
-18:18 Moσκοβισί: Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup. «Το Eurogroup θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα, ώστε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενιαία» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
7bc61009-8aa3-4d32-9c05-6effa0b15652-500
-Μέρκελ: Δεν έχουμε ακόμη τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις
Σήμερα θα συζήτησουμε για το πως θα συνεχίσουμε. Δεν έχουμε εβδομάδες αλλά ελάχιστες μέρε, δήλωσε η καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Γιουνκέρ: Είμαι πάντα χαρούμενος όταν συναντάω τον κ. Τσίπρα – Η λύση εξαρτάται από αυτόν

18:13 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κτίριο της Συνόδου, χωρίς να κάνει δηλώσεις
Στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ θα παραστεί και ο Γιούνκερ
-18:08 Ξεκίνησαν οι προσελεύσεις των ηγετών της Ευρωζώνης εν όψει της Συνόδου
Ξεκίνησαν οι προσελεύσεις των ηγετών της Ευρωζώνης εν όψει της Συνόδου που είνα προγραμματισμένη για τις 19.30. Στο κτίριο της συνεδρίασης έφτασε ήδη ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας
Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχει στις 18.00 ώρα Ελλάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Εν τω μεταξύ, γρήγορα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με ξένα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις.
Αιχμηρό όμως ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που σημείωσαν: «”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν «δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».
Αυτήν την ώρα, σε εξέλιξη είναι συνάντηση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο
Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση, όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι περιορισμένος ο χρόνος.
Θέλω να ελπίζω ότι αύριο η Ελλάδα να καταθέσει το νέο αίτημα
Ίσως να έχουμε σήμερα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος
Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ εμείς γιατί είναι ανεξάρτητη. Εκείνη αποφασίζει.
foto (1)
Ενημέρωση 17:50 
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει την χρεοκοπία σε μία συμφωνία-γέφυρα.
Ο Ιταλός Gianni Pittella, μέλος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα, πως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προετοιμάζει μια τέτοια συμφωνία γέφυρα.
Επίσης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα βοήθεια και να σωθεί από τη χρεοκοπία.
 17:36 Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα έχει συνάντηση στις 5 τοπική ώρα (6 ώρα Ελλάδας) με τη γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ

Δείτε live εικόνα από το Eurogroup


17:22 Κυβέρνηση: Δεν έχουμε, ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν: Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδο και σήμερα. Δεν έχουμε, ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;
17:17 Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές.
Οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν μηνύματα «απόγνωσης» από τους υπουργούς Οικονομικών, στα οποία σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό, λένε χαρακτηριστικά «έχουμε φρικάρει». Λέγεται μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει να συζητούν το Plan B.
Αναμένονται δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
17:12 Handelsblatt: Αίτημα βοήθειας από τον ESM θα καταθέσει η Ελλάδα
H Ελλάδα προτίθεται να καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να ληφθεί νέα οικονομική βοήθεια, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα νέου πακέτου βοήθειας από τον ESM.
Προς το παρόν βέβαια, διευκρινίζει η εφημερίδα, δεν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι του νέου προγράμματος βοήθειας.
«Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών είναι ενήμεροι για τις προθέσεις της Ελλάδας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ξεμένει από χρόνο.
17:09: Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Henry Foy, δίνει την δική του εκτίμηση για την μη παρουσίαση πρότασης από την Ελλάδα στο Eurogroup.
Αναφέρει συγκεκριμένα: “Η μόνη πιθανή εξήγηση για την μη παρουσίαση πρότασης είναι ότι η Αθήνα θέλει να ενοχλήσει τόσο το Eurogroup ώστε να “τραβήξει τη σκανδάλη” και όχι ο Τσίπρας”.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να κάνει μια σύντομη δήλωση στις 17.15 ώρα Ελλάδας.
17:00: Αύριο θα καταθέσει τις προτάσεις της η Ελλάδα
16:54 ΕΚΤΑΚΤΟ: Πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα πήγε στο Eurogroup χωρίς πρόταση – Βαρύ το κλιμα για Ελλάδα
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα πήγε στο EuroGroup χωρίς πρόταση Βαρύ το κλιμα για Ελλάδα. Φουντώνουν οι φήμες για Grexit…
Και ενώ όλοι περίμεναν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα εμφάνιζε στο Eurogroup τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να τις συζητήσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να προετοιμάσει με βάση αυτές την επίσης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.
Αλλά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση, πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς προτάσεις. Το δημοσίευσε πρώτα η Καθημερινή και στη συνέχεια τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το επιβεβαίωσαν στον Peter Spiegel των Financial Times.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις, τις οποίες όμως, όπως φέρεται να είπε στους 18 ομολόγους του, θα υποβάλει η Αθήνα την Τετάρτη μέσω επιστολής στους Θεσμούς!
Και όταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των Θεσμών, εκείνοι θα τις αξιολογήσουν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το κλίμα στο Eurogroup για τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά καλό ήταν.
Έτσι η συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι, αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά θα αρκεστεί να κάνει μια σύντομη δήλωση!
16:49 Σε λίγα λεπτά ολοκληρώνεται το κρίσιμο EUROGROUP
15:41 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση στις τράπεζες με «υπερβολικά γενναιόδωρους» όρους ή με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αναφέρεται σε έγγραφο, θέτοντας αυστηρούς όρους στις ελληνικές και άλλες τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν την έκτακτη ρευστότητα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ που παρέχει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, αύξησε τη Δευτέρα το haircut των ενεχύρων διατηρώντας την πίεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
15:35 Η εισαγωγή ενός άλλου νομίσματος στην Ελλάδα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ίσως η Ευρωζώνη έχει ένα λιγότερο μέλος στο μέλλον, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίλμαρς Ρίμσεβιτς.
15:22 Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, όμως ο χρόνος που απομένει ως τις 20 Ιουλίου είναι λίγος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ακόμη, είπε ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Όπως ανέφερε, η Φιλανδία παρέχει το 2,5% του ΑΕΠ της σε δάνεια προς την Ελλάδα και ο ίδιος έχει έρθει στο Eurogroup με σαφείς εντολές από το κοινοβούλιο της χώρας του.
15:10 Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ντόναλντ Τουσκ
Την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κόμματα μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Παυλόπουλος παραθέτει την ανακοίνωση των αρχηγών και επισημαίνει ότι η κοινή αυτή απόφαση των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή σνιστά μια κρίσιμη ευκαιρία για όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνης ώστε να επιτευχθεί μία οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη συμφωνία.

14:20 ΤΩΡΑ – Ιταλικό πρακτορείο: “Ο Τσίπρας ζητάει 7 δις μέσα σε 48 ώρες, για να αποφύγει την χρεοκοπία”!

Σκλήρη δήλωση Σόιμπλε κατά την άφιξη του στο Eurogroup

soimple
“Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση!” ήταν… η σκληρή απάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επίσης έστειλε μήνυμα πως “όποιος γνωρίζει τις διεθνείς συνθήκες, ξέρει και τι να κάνει”

Ντάισελμπλουμ: “Περιμένουμε τη νέα Ελληνική πρόταση”

ntaiselbloom
14:07:“Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα πρέπει να… περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να δούμε πως βλέπει τα πράγματα και πως μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Θα ακούσω καταρχάς τον νέο Έλληνα συνάδελφο, θα τον συναντήσω και πριν από τη συνάντηση, θα ακούσουμε τις προτάσεις του και θα σκεφτούμε τι προτείνουν για να φύγουν από το αδιέξοδο και μετά θα προχωρήσουμε βήμα προς βήμα”, πρόσθεσε.

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Η άφιξη του Τσακαλώτου στο Eurogroup


tsakalotos
14;35: Χαμογελαστός έφθασε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος… στο κτίριο όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο SSM ξεκάθαρα έχει αναφέρει ότι χωρίς συμφωνία δεν ανοίγουν οι τράπεζες.
Οι συναντήσεις τραπεζιτών, με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι συνεχείς εσχάτως και εύλογα, καθώς η κατάσταση στις τράπεζες είναι δραματική και οριακή.
Οι τράπεζες ποτέ στην ιστορία τους δεν είχαν βρεθεί σε τέτοιο αδιέξοδο ρευστότητας.
Σε μια ακόμη συνάντηση, λοιπόν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Δ. Μάδρας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ζήτησε να υπάρξει παράταση της τραπεζικής αργίας έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου αλλά διαφώνησαν ορισμένοι παρευρισκόμενοι.
Ήταν οι τραπεζίτες, ήταν ο υποδιοικητής της ΤτΕ και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε η τραπεζική αργία να κρατήσει έως και τις 10 Ιουλίου και αν στο μεσοδιάστημα, υπάρξουν θετικές εξελίξεις απλά να αρθεί η τραπεζική αργία.
Τελικώς προτάθηκε η αργία να παραταθεί έως τις 8 Ιουλίου δηλαδή οι τράπεζες θα είναι κλειστές έως τις 8 Ιουλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ της παράτασης της τραπεζικής αργίας στις 10 Ιουλίου τάχθηκαν Eurobank και Πειραιώς.
Στην συνάντηση ειπώθηκε ότι η συνολική εναπομείνασα ρευστότητα φθάνει τα 500 εκατ ευρώ και ουσιαστικά επαρκεί μόνο για δύο ημέρες έως την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Το όριο ανάληψης μετρητών διατηρήθηκε στα 60 ευρώ αλλά άτυπα σχεδόν από όλες τις τράπεζες έχει καταργηθεί καθώς δίνουν 50 ή 40 ευρώ.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν η παρατήρηση προς τους τραπεζίτες ότι απαγορεύονται οι τραπεζικές συναλλαγές.
Π.χ. υπάρχει τράπεζες ή τράπεζες που ζητούν να μεταφερθούν υπόλοιπα από άλλες τράπεζες στην Α ή Β τράπεζα ώστε να αποπληρωθούν δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις….λόγω του κινδύνου κουρέματος καταθέσεων.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται βραχυχρόνια η ρευστότητα των τραπεζών που επιλέγουν αυτές τις πρακτικές.
Η παρατήρηση έγινε και οι τραπεζίτες έλαβαν το μήνυμα.
Το συμπέρασμα από μια ακόμη συνάντηση τραπεζιτών με την κυβέρνηση είναι ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Υποσημείωση
Το bankingnews.gr είχε επιμείνει από την πρώτη ημέρα των capital controls ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες στις 7 Ιουλίου.
Ο SSM ξεκάθαρα έχει αναφέρει ότι χωρίς συμφωνία δεν ανοίγουν οι τράπεζες.
Τα capital controls θα παραμείνουν για πολλούς μήνες.(ενημέρωση από bankingnews)
 NΩRITERA
Σουλτς: «Δεν πρέπει να υποτιμάμε το όχι του ελληνικού λαού»
«Δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είπε “όχι”» δήλωσε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάρτιν Σουλτς.
«Είναι κάτι πολύ σοβαρό, κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Η μία ερμηνεία είναι ότι πλέον τα βάσανα του ελληνικού λαού είναι πολύ ανυπόφορα. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι ο στόχος το Grexit
«Περιμένουμε τις προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Αφού απέρριψε τις προτάσεις των 18, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει» επεσήμανε ενώ τόνισε ότι «αυτοί που θέλουν να διαλύσουν την Ευρωζώνη κάνουν λάθος» υπογράμμισε.
ΩΡΑ 10: 49
 Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας εξηγήσει τι ψήφισε ο ελληνικός λαός»
1 γ
«Η θέλησή μου, η ευχή μου είναι να αποφύγουμε ένα Grexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά την έναρξη της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του είπε ότι «στον γερμανικό τύπο διαβάζω πολλά για τον ευατό μου. Οτι εξαφανίστηκα από το σκηνικό. Δεν είπα τίποτα για τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Ηταν καλό που δεν μίλησα. Ηρθα στο ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω και αυτό είναι Δημοκρατία. Ή σεβόμαστε το ευρωκοινοβούλιο ή όχι. Αυτό είναι το βήμα όπου πρέπει να μιλήσω για το ελληνικό δημοψήφισμα».
«Η ΕΕ επικρίθηκε σε κάποια κράτη μέλη σε σχέση με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε χώρες που μιλούν τη γλώσσα που μιλώ εγώ τώρα. Εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου. Είναι λογικό ο πρόεδρος της ΕΕ να μην μιλά για το μέλλον του ευρώ. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου πολύ συχνά συμμετέχει σε συναντήσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου», πρόσθεσε.
Είναι καθήκον του προέδρου του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου να μιλά ανοιχτά, ανεξαρτήτως της ευαισθησίας των θεμάτων που θίγει και ανεξαρτήτως του κατά πόσο έχει εντολή για κάτι τέτοιο.
Οι Ελληνες ψηφοφόροι μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν με την ψήφο τους. Πρέπει να καταννοήσουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν όχι πάνω σε ένα κείμενο που δεν υφίσταται.
Και θα ζητήσω σήμερα διευκρινήσεις από τον πρωθυπουργό. Πρέπει να βάλουμε το Εγώ μας σε δεύτερη μοίρα. είμαι κατά ενός Grexit. Οι απλές απαντήσεις είναι οι λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων».
ΩΡΑ 09:00
Συμφωνία έστω και στο και 5 θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές του τις ελληνικές προτάσεις, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και την κοινή ανακοίνωση των πέντε πολιτικών αρχηγών.
Στόχος του πρωθυπουργού!!
Μείζονος σημασίας για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να παρουσιάσει τη νέα πρόταση της κυβέρνησης ώστε να απεμπλακεί η κατάσταση,διασφαλίζοντας -πράγμα αβέβαιο-μια διπλή δικλείδα  ασφαλείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ‘πακέτο’ που θα προσφέρει στους δανειστές θα είναι ιδιαίτερα ‘βαρύ’ και γι’ αυτό, θα ζητήσει ως αντάλλαγμα:μια ικανοποιητική αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους ειδικά μετά και την έκθεση του ΔΝΤ και δεύτερον μία σαφή δέσμευση για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία
Η ατζέντα
Για τις 2 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -στην ουσιαστική πρεμιέρα του στο Εurogroup με τη νέα του ιδιότητα-, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη γεύση αντιδράσεων των εταίρων και κυρίως της Γερμανικής πλευράς που θεωρείται ότι θα αποτελέσει το σκληρότερο από τους ‘παίκτες” των δανειστών.
Το απόγευμα της Τρίτης στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις θέσεις της κυβέρνησής του όπως συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαμήνυσε ότι οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να πηγαίνουν πιο πέρα από τα όσα έχουν έως τώρα συζητηθεί.
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.
Eνημέρωση 21:10
Παραμένει ίδιος το ELA, προσαρμόζεται το «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών.
Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως αποφάσισε να διατηρήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στα ίδια επίπεδα με αυτά που αποφάσισε στις 26 Ιουνίου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.
EKTAKTH EIΔΗΣΗ – ΕΚΤ: Αμετάβλητος ο ELA – Προσαρμόζεται το «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών
Eνημέρωση 21:04 
Σύμφωνα με το Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Προηγούμενη ενημέρωση:
Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος: · Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, · Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, · Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, · Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, · Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και · Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο”.
-Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη
Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει εντολή για ρήξη με τους εταίρους έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών η οποία όπως σημείωσε «άργησε να πραγματοποιηθεί».
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση γίνεται στο και 5. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, την χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν αυτή η συνάντηση είχε γίνει νωρίτερα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Στόχος μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά και να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στη χώρα».
Τέλος η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λυτρωτική λύση την οποία και θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει εντολή για ρήξη. Πρέπει να δικαιωθούν οι θυσίες του λαού μας».
-17:02  Π. Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την απόλυτη στήριξη των κομμάτων
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ο ελληνικός λαός χθες μη την ψήφο του έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Έδειξε ότι δεν τρομοκρατείται και ότι οι λαοί είναι σε θέση να αποφασίζουν. Με εντολή πρωθυπουργού κλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα δημοσιοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε απ’ όλους πλην του ΚΚΕ. Το σύνολο του λαού και των πολιτικών κομμάτων δίνουν την δύναμη και την νομιμοποίηση στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί.Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ο ελληνικός λαός χθες μη την ψήφο του έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Έδειξε ότι δεν τρομοκρατείται και ότι οι λαοί είναι σε θέση να αποφασίζουν. Με εντολή πρωθυπουργού κλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα δημοσιοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε απ’ όλους πλην του ΚΚΕ. Το σύνολο του λαού και των πολιτικών κομμάτων δίνουν την δύναμη και την νομιμοποίηση στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί.
Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας
«Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος», σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

-17:00 Δηλώσεις Γερμανοτσολιά Σταύρου
“Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν. Είναι ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και να υπάρχει ανάπτυξη. Από την πλευράς μας επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε αυτούς που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Έλληνες. Θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Έκανα μία πρόταση να μην δοθούν τα επίσημα πρακτικά στην δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο συναγερμός – δηλαδή να μην μπορεί να γίνει πολιτική εκμετάλλευση από κανέναν. Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργός. Όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να είναι πολιτικά χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, ψήφισε συνεννόηση και λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε την ΕΚΤ, να δει ότι υπάρχει μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει μια ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους”

-17:05 Κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να εκδοθεί σε λίγα λεπτά – Υπογράφεται από Τσίπρα, Μεϊμαράκη, Καμμένο, Θεοδωράκη, Γεννηματά – Διαχώρισε τη θέση του το ΚΚΕ
Να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί για όλο τον ελληνικό λαό μια συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές, εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (πλην ΚΚΕ που διαχώρισε τη θέση του και ΧΑ που δεν εκπροσωπήθηκε στην σύσκεψη) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
-Δηλώσεις Μεϊμαράκη:
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’όλα . Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή, για αυτό ακριβώς προσήλθα με διάθεση συνεννόησης. Πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να γίνει πολύ καιρό και ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τι ήταν το Γενάρη του 15 η το Δεκέμβρη του 14 ή την προηγούμενη βδομάδα. Η διαδικασία ήταν διχαστική κατά της γνώμης μας. Είμαστε στο και 5 η χώρα να επιστρέφει στα ελλείμματα και οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής εφόσον έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Θ συμβάλλουμε η συμφωνία να πετύχει. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία και δεν έχει υφεσιακά μέτρα, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις να υποστηριχτεί από όλους.

-Ολοκληρώθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η εξάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την προεδρία της Δημοκρατίας
-16:55 Δημήτρης Κουτσούμπας: Είτε μνημόνιο είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού
Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την απόψεις μας τόσο για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός κάτω από αυτή τη λυκοσυμμαχία. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα Μνημόνια.
Ως προς την πορεία των εξελίξεων δήλωσε ότι είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.


-16:41 ΤΩΡΑ: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών!
-15:14 ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νέο διάλειμμα στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ
-15:02 Μισή ώρα στο τηλέφωνο ήταν Τσίπρας και Πούτιν
-14:02 ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα ζήτησε ο Πούτιν
Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σύσκεψη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και διεκόπη για λίγο το μεσημέρι προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να συνομιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «τη στήριξή του στον ελληνικό λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, στο συμβούλιο αρχηγών μετέχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες.
Στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Προφανώς κάτι ξέρει η “αλεπού” της Ακροδεξιάς.
tsipras-poutin2
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΟΥΤΙΝ
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στην Αθήνα, για τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούνται μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υπέρ του ΟΧΙ με ποσοστό 61,31%. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της χώρας που συγκάλεσε ο έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι επόμενες κινήσεις, σημειώνονται απανωτές διακοπές προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να συνομιλήσει με τον ‘έλληνα πρωθυπουργό για τις νέες εξελίξεις και η τηλεφωνική επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του διαλείμματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθούν στην Αθήνα.
Ολοκληρώθηκε το τηλεφώνημα Τσίπρα Μέρκελ
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες συμφώνησαν,  να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
ΩΡΑ 10:29
Αυτήν την ώρα συγκαλείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το αίτημα του Πρωθυπουργού χθες στο πλαίσιο της δήλωσης που έκανε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

ΤΟΝ ΘΥΣΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ! «ΤΩΡΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑ»! ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.. «ΈΦΥΓΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΑΣ…ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»! ΌΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Με αιχμές προς την πλευρά των εταίρων συνοδεύει την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οπως αναφέρει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του γνωστοποιήθηκε ότι οι εταίροι και οι μετέχοντες στο Eurogroup θα εκτιμούσαν την αποχώρησή του από τις συνεδριάσεις του οργάνου.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του κ.Βαρουφάκη από την κυβέρνηση είχε αρχίσει την ώρα που χθες το βράδυ, πριν από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην, πια, υπουργός Οικονομικών, έσπευδε να σχολιάσει πρώτος το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.
Το δυσμενές κλίμα που είχε διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κ.Βαρουφάκη είχε φανεί ξεκάθαρα από καιρό. Η έξοδός του από την κυβέρνηση ερμηνεύεται και ως σαφής πρόθεση να βελτιωθεί το κλίμα ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων.
Στη δήλωση της παραίτησής του, ο κ.Βαρουφάκης σημειώνει πως θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Αλέξη Τσίπρα «να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».


ΔΕΙΤΕ LIVE

Ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το αίτημα του Πρωθυπουργού χθες στο πλαίσιο της δήλωσης που έκανε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί έκλεισαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, για να αρχίσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και του κ. Παυλόπουλου.
Λίγο μετά τις 10 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
ΩΡΑ 09:54
Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να τους ενημερώσει σχετικά με τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και να ακούσει τις προτάσεις τους.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το τι επέλεξε ο καθένας στην κάλπη «από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ενωμένοι».
Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, στο συμβούλιο αρχηγών θα μετάσχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες.
Στη δική του δήλωση, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την αντιπολίτευση “να σκεφτεί πατριωτικά” και χαρακτήρισε “υποχρέωση” την εθνική ενότητα, καλώντας τον πρωθυπουργό να βρει τον τρόπο να τη διασφαλίσει.
Υψηλούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης υιοθέτησε στη δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για κλείσιμο των τραπεζών με τη δική της προτροπή.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ “να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να επιβάλει στο λαό μας νέα σκληρά μέτρα, νέα μνημόνια διαρκείας”.
“Έχουμε χρέος να είμαστε και είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε μπροστά μας” είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό “να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς τους εταίρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.
Διαβάστε επίσης:

LIVE: Δείτε τις αφίξεις στο Eurogroup

Έκτακτο!! Εκτός κυβέρνησης ο Βαρουφάκης! Παραιτήθηκε ο Γιάνης!

Reuters: Ο Τσακαλώτος στη θέση του Βαρουφάκη


ΧΑΜΟΣ στο Twitter με την παραίτηση Βαρουφάκη: “Η φάση σήμερα είναι Ουάου”


Είναι θεότρελος ο Βαρουφάκης! Αυτή την ώρα, ανέβασε στο twitter του….


Δεν υπάρχουν σχόλια: