Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΟU, Τι είναι;


Σπύρος Στάλιας Πολλοί φίλοι με ρώτησαν τι είναι το ΙΟU; Πρώτα τι σημαίνει. I Owe yoU. Σημαίνει σου χρωστάω. Τι...
iou_812069322

Σπύρος Στάλιας
Πολλοί φίλοι με ρώτησαν τι είναι το ΙΟU;
Πρώτα τι σημαίνει. I Owe yoU. Σημαίνει σου χρωστάω.
Τι μου χρωστάς;
Χρήματα!
Πως θα με εξοφλήσεις;
Με ΙΟU!
Άρα έχουμε δυο έννοιες εδώ. Την έννοια του χρήματος ως μονάδα μέτρησης του ποσού που χρωστάω και την έννοια του μέσου που θα σε εξοφλήσω.

Το μέσο που θα σε εξοφλήσω είναι το ‘χρήμα πράγμα’ που υλοποιείται με τα κέρματα και με τα χαρτονομίσματα. Αυτά τα χαρτονομίσματα ή τα κέρματα τα πιάνουμε, τα βλέπουμε και τα κέρματα, αν πέσουν κάτω, τα ακούμε.
Υπάρχει όμως και άλλο χρήμα που είναι ηλεκτρονικό και ακουμπισμένο στις Τράπεζες και διακινείται μέσω αυτών. Από τον λογαριασμό μας στέλνουμε χρήματα ηλεκτρονικώς σε έναν άλλο λογαριασμό.
Το χρήμα λοιπόν εκφράζεται, εμφανίζεται με IOUs.
Αλλά IOUs γενικότερα, (ΙΟU= σου χρωστάω), είναι κάθε τι που εμφανίζει χρηματικό χρέος, υποχρέωση πληρωμής που εκφράζεται σε νομισματικές μονάδες.
Πέρα από το κέρμα και το χαρτονόμισμα, IOUs είναι η επιταγή, το γραμμάτιο, το ομόλογο, η μετοχή, ένα απλό χαρτί αναγνώρισης χρέους νομικά κατοχυρωμένο και αποτελεί χρηματικό περιουσιακό στοιχειό γι αυτόν που το κατέχει, και για τον εκδότη υποχρέωση πληρωμής επί τη εμφανίσει, στη χρηματική μονάδα που είναι εκφρασμένο.
Το ΙΟU λοιπόν για τον κάτοχο του είναι περιουσιακό στοιχείο και για τον εκδότη υποχρέωση. Με άλλα λόγια αν πας ένα χαρτονόμισμα των 5 Ευρώ στην Τράπεζα, η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί και να σου δώσει ένα χαρτονόμισμα των 5 Ευρώ ή να σου δώσει 5 κέρματα του ενός ευρώ. Αν πας μια επιταγή των 5 ευρώ η Τράπεζα πρέπει να σου δώσει 5 ευρώ αν η επιταγή είναι κανονική. Το ίδιο συμβαίνει με ένα ομόλογο, με μια μετοχή κοκ. Η διαφορά που έχουν τα ποικίλα IOUs έχει να κάνει με την ρευστότητα τους δηλαδή να εκφραστούν σε ‘χειροπιαστό χρήμα’ άμεσα.
Τώρα με τα ΙΟUs που λένε ότι θα εξέδιδε το Ελληνικό Κράτος.
Θα μπορούσε να τα εκδώσει και σήμερα. Ένα ΙΟU θα μπορούσε να είναι ένα μικρό έγγραφο, σαν ένα χαρτονόμισμα, με μια έγκυρη και νόμιμη σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους, που θα έλεγε ότι το Ελληνικό Κράτος αναγνωρίζει με αυτό, υποχρέωση του προς τον κομιστή του εγγράφου. Αυτόματα αυτό θα αποτελούσε κανονικό χρήμα.
Αφού το Ελληνικό Κράτος θα το εδέχετο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών του προς αυτό, αποπληρωμή φορολογίας, αυτό αυτόματα θα ήταν νόμιμο χρήμα.
Οι πολίτες θα το αποδεχόντουσαν ως μέσω πληρωμών του κράτους σε μισθούς, συντάξεις, προμήθειες και σε οτιδήποτε άλλο αλλά και στις μεταξύ τους συναλλαγές Ο καθένας θα το ζητούσε για να κανονίσει τις συναλλαγές του με το κράτος.
Νόμιμο Χρήμα είναι οτιδήποτε το Κράτος δέχεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών του προς αυτό.
Από αρχαιοτάτων χρόνων αυτό είναι το τρικ, το κόλπο της επιβολής ενός νομίσματος ως νομίμου χρήματος. Η πληρωμή φόρου.
Αφού το κράτος όμως θα δέχεται τα ΙΟUs όπως και τα ευρώ για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών του προς αυτό, τότε η αξία ενός ΙΟU θα πρέπει να είναι ίση με την αξία του ευρώ;
Εδώ αρχίζουμε και μπαίνουμε σε άλλα θέματα.
Είναι επικίνδυνα πράγματα μια χώρα ευνομούμενη να έχει δυο νομίσματα. Τα ΙΟUs και τα ευρώ. Αν είναι να πάμε στο δικό μας νόμισμα, οίκοθεν νοείται ότι το ευρώ θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως.
Πάντως το πιο εύκολο πράγμα είναι να πας άμεσα στο δικό σου νόμισμα και όσοι φέρνουν την καταστροφή είναι άσχετοι.
freepen.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις