Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καταγγείλει την κατεδάφιση της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου  στο χωριό  Δρυμάδες από  Αλβανούς υπαλλήλους του Δήμου της Χιμάρας, χωρίς καμία προειδοποίηση .
Η εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες πιστοί προκαλούνται από ένα σοβαρό περιστατικό, που πραγματοποίησε η  αλβανική  τοπική αυτοδιοίκηση  με την υποστήριξη της αστυνομίας, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα .

Αυτό το οποίο ανακοίνωσε ημιεπίσημα  το δημαρχείο είναι πως υπάρχει ρητή εντολή να γκρεμιστεί ο Ιερός Ναός  του Αγίου Αθανασίου διότι είναι χτισμένος σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικό μνημείο απ” την Αλβανική κυβέρνηση. !!!
Ο εκπρόσωπος της  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας  σε μια δήλωση στα ΜΜΕ  τόνισε ότι «η κατάσταση είναι  άκρως προκλητική  διότι υπονομεύεται η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του κράτους της Αλβανίας  και της Αρχιεπισκοπής σύμφωνα με την οποία ο δήμος δεν δύναται να παρέμβει σε οποιοδήποτε θρησκευτικό κτίριο χωρίς να ενημερώσει  από πριν . Στο σημείο είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος για να εμποδίσει την συνέχιση της κατεδάφισης του ναού.
a;bania 2
Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων της περιοχής , η εργασίες κατεδάφισης της εκκλησίας ήταν αιφνιδιαστικές και κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό από τον  Δήμο.
Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου  έχει ιστορία  1.000 χρόνων, ενώ ο κυρίως ναός επισκευάστηκε  μετά το 1990 , έχοντας  καταρρεύσει αρκετές φορές πριν από τη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε το κομμουνιστικό σύστημα.
«Μέσα και γύρω από την εκκλησία αυτή υπάρχουν δεκάδες αρχαιολογικά  αντικείμενα,  εικόνες . Η ιερότητα της ορθόδοξης πίστης δεν άγγιξε  κανέναν, ενήργησαν μυστικά, εδώ υπήρχαν δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι που ξεκίνησαν το έγκλημα αυτό»,  δήλωσε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr Η αλβανική δημοτική αστυνομία  κατεδάφισε παράνομα  τον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση ούτε στους κατοίκους ούτε στον ιερέα του χωριού.
albania 1
Η πρόκληση  αυτή σε ένα θρησκευτικό μνημείο από χώρες σαν την Αλβανία προς την Ελλάδα και προς την ελληνική εκκλησία συνιστούν μέγα θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση ευρίσκεται σε εκλογική περίοδο και το αντίστοιχο υπουργείο πρέπει και οφείλει να επιμεληθεί της πρόκλησης αυτής με την ανάλογη ρηματική διακοίνωση. Η εκκλησία όμως της Ελλάδος πρέπει να σηκώσει το κύριο βάρος των αντιδράσεων  προς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα , ο οποίος «μισεί θανάσιμα» οτιδήποτε ελληνικό, σε αντίθεση με την Τουρκία και τους μουσουλμάνους. Βαλλόμεθα σαν λαός από παντού για αυτό και οφείλουμε να είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, για μπορέσουμε να πολεμήσουμε όλους τους «καλικάντζαρους «που εξήλθαν πρώιμα από τα έγκατα της γης.