Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αλβανία 2η Παγκόσμια στη Σωματεμπορία


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Σύμφωνα με Αλβανικές πηγές και με βάση Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων...
ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με Αλβανικές πηγές και με βάση Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, η Αλβανία κατέχει την δεύτερη θέση, όπως και στην περσινή κατάταξη. Η Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι προορισμός αλλά και πηγή διακίνησης γυναικών, παιδιών και ανδρών, με στόχο την εκμετάλλευση υποχρεωτικής εργασίας και άλλων μορφών κατάχρησης.

Ταυτόχρονα η έκθεση αναφέρει ότι αποτελεί σοβαρή ανησυχία, η συνεργασία και η ανάμειξη Αλβανών αξιωματούχων  σε εγκλήματα που έχουν σχέση με τις παράνομες διακινήσεις. Η διαφθορά και οι συχνές αλλαγές των ηγετικών στελεχών της Αστυνομίας, δυσκολεύουν την καταπολέμηση των παράνομων διακινήσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση εγκληματικές οργανώσεις, εξαπατούν γυναίκες, με προσφορές για απασχόληση σε μπαρ ή καφενεία, ως τραγουδίστριες σε γειτονικές χώρες, και κυρίως στο Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Πολλές αλβανίδες γυναίκες και παιδιά, είναι θύματα σωματεμπορίας στην Αλβανία, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία και την Αγγλία. Τέλος η έκθεση επισημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση των παράνομων διακινήσεων, δεν πληροί στο σύνολο τους, τα κριτήρια για την πάταξη του φαινομένου.
Θεωρούμε στο pentapostagma.gr ότι η ατιμωρησία των Αλβανών ανώτερων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Στο πρόβλημα αυτό η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο. Όσον αφορά την Ελλάδα που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, στα πλαίσια επίσκεψης του στα Τίρανα, ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ, θα πρέπει να καθορισθεί ότι δεν είναι λευκή επιταγή, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές και έμπρακτες βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως στην περίπτωση παράνομων διακινήσεων, αλλά και σε άλλες όπως η δικαστική διαλεύκανση των γνωστών υποθέσεων στο Κόσσοβο, όταν σύμφωνα με την  έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου είχε συλλάβει αμάχους απο το Κόσοβο, τους οποίους κρατούσε ως αιχμαλώτους πολέμου στην Αλβανία σε διάφορα σημεία, σε απάνθρωπες συνθήκες, σκοτώνοντας τους μετα την περίοδο μεταξύ 1999 και 2000, και στη συνέχεια διακινούσαν τα όργανα τους στη μαύρη αγορά. Αλλά και άλλες προϋποθέσεις όπως η καλή γειτονία χωρίς αλυτρωτικές τάσεις και τόσα άλλα, προκειμένου να θεωρηθεί η Αλβανία κράτος με Ευρωπαϊκές αρχές και άξια να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις