Ν. Μυλωνάς: Η Κως και το γειτονικό Πετρούμι στην δύνη του μεταναστευτικού


Ν. Μυλωνάς: Η Κως και το γειτονικό Πετρούμι στην δύνη του μεταναστευτικού
Α. Πρωί 16-8-2015 στην παραλιακή της Β. Γεωργίου οι σκηνές έχουν μειωθεί αλλά εξακολουθεί η ίδια κατάσταση με τις σκηνές, τα μικρά παιδιά να παίζουν στο γρασίδι, τα ξαπλωμενα κορμιά ταλαιπωρημένων ανδρών και γυναικών. Συνομιλίες, χαμόγελα, συννεφιασμένα μάτια, σκυφτά πρόσωπα, συλλογισμένες εκφράσεις  καθώς σε κοιτάζουν. Από πού είσαστε: από το ΜΑΣΧΑΝ του ΙΡΑΝ Τουρκμένιοι, από την ΧΕΡΑΤ του ΑΥΓΑΝΙΣΤΑΝ Τατζίκοι, από την ΣΙΜΠΙ του ΠΑΚΙΣΤΑΝ, από την ΒΑΓΔΑΤΗ του ΙΡΑΚ, από την ΑΛ ΧΑΣΑΚΑ της ΣΥΡΙΑΣ Κούρδοι….
Συνομιλία με τον ΟΜΑΡ 40-χρονο πολιτικό μηχανικό από την Βαγδάτη που μαζί με την σύζυγο του ΑΡΜΠΙ και τα 2 παιδιά τους την ΖΕΧΡΑ και την ΜΑΡΙΑ κάθονται κάτω από το αλμυρίκι περιμένοντας τις διαδικασίες καταγραφής με σκοπό την Αθήνα και μετά Γερμανία όπου είναι εδώ και 2 χρόνια μένει ο πατέρας του. Το Ιράκ δυστυχώς δεν υπάρχει πια σαν κράτος. Το ISISείναι παντού. Αλλά δεν είναι μόνο το ISIS, είναι οι οπλισμένες ομάδες που εκβιάζουν, κλέβουν,  σκοτώνουν, καταλαμβάνουν περιοχές συμμαχούν μεταξύ τους και μετά ξαναδιασπωνται σκορπώντας ανεξέλεκτα την καταστροφή και τον θάνατο. Δούλευα μέσα σε αυτό το κλίμα στην κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και έργων υποδομής σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης με ευρωπαίους και αμερικανούς τεχνικούς μέχρι πριν από μήνες όπου  κατάλαβα ότι πρέπει να σώσω τα παιδιά μου. Δεν πρέπει, είναι αδύνατο να μεγαλώσουν μέσα σε αυτό το κλίμα. Τι είναι το ISIS Ομάρ; Μήπως είναι η λύση για την διακυβέρνηση του ΙΡΑΚ έστω με βάση τον Ισλαμικό Νόμο; ΟΧΙ γιατί δεν έχουν πολιτικό σχέδιο και δεν έχουν και κοινωνική υποστήριξη από τον Ιρακινό Λαό. Έχουν μόνο στρατιωτικό σχέδιο και είναι στρατιώτες της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν, των πολέμων της Βοσνίας, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, και πάρα πολλοί προερχόμενοι από ισλαμικούς λαούς της Κίνας. Γενικά ένα μωσαϊκό πολεμιστών που με σημαία το ΙΣΛΑΜ εστιάζουν στην κατάληψη τα εργοστασίων πετρελαίου και των διαδρομών διέλευσης του. Κανείς δεν ξέρει πως το ΙΡΑΚ θα βγει από αυτή την διάλυση. Καλή τύχη ΟΜΑΡ! Η Μαρία σου γιορτάζει σήμερα, είναι ορθόδοξη; Η μητέρα μου ήταν! Εγώ δηλώνω Μουσουλμάνος αλλά πιστεύω στους ανθρώπους και ελπίζω σε τεχνοκρατικές λύσεις. Ταλαιπωρηθήκατε στην Τουρκία; Ναι, υπάρχει ένα εχθρικό κλίμα που δεν είναι όμως τίποτα μπάστα στην κατάσταση που ζούσαμε στο ΙΡΑΚ.

Β. Καλημέρα, σου στέλνω φωτογραφίες που έβγαλα σήμερα το πρωί κατά την άφιξή μας με τουριστικό ημερόπλοιο στην Αλικαρνασσό. Είναι περίπου 300 λαθρομετανάστες που έπιασε η Τουρκική ακτοφυλακή στο Τέρμιναλ στο Πετρουμι. Θα παρατηρήσεις στα δεξιά του σκάφους της ακτοφυλακής όλες τις βάρκες που μετά από λίγο τις κατέστρεψαν και θα πέταξαν.  Δες πώς οι Τούρκοι στρατιωτικοί τους έχουν με τα όπλα και τα γκλόπς παραταγμένους δίχως να επιτρέπουν κινητά και συνομιλίες. Επίσης έξω από τον διαβατηριακό πρόσεξε ένα από τα λεωφορεία που ήρθε για να τους παραλάβει. Μέχρι τώρα που σου γράφω έχουν φύγει ήδη τέσσερα λεωφορεία και έρχονται άλλα δύο. Αυτά δυστυχώς δεν τα γνωρίζει ο Γ.Γ. του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιανέλλης καθώς εχθές δήλωσε στον Σκαϊ πώς οι Τούρκοι τους αφήνουν να περνούν ελεύθερα τα σύνορα χωρίς να κάνουν καμμία κίνηση.
Οι πρόσφυγες διαχωρίζονται σε 2 ομάδες. Οι Σύριοι αφήνονται ελεύθεροι και πολλοί μένουν και κυκλοφορούν στο Πετρουμι μέχρι να βρουν τον δρόμο εισόδου στην Κω. Οι άλλες εθνότητες επαναπροωθουνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ανατολικές συνοριακές πόλεις. Στην Χερσόνησο της Αλικαρνασσού και σε όλη την περιφέρεια των Μούγλων δεν υπάρχουν στρατόπεδα. Οι μετανάστες που έρχονται στην Κω ζουν διασκορπισμένοι στα χωράφια και τα κυκλώματα τους ειδοποιούν κάθε βραδύ ακόμη και με λίγης ώρας αναρτήσεις στο facebook για τα σημεία εκκίνησης και το κόστος προώθησης που συνήθως είναι 1000 ευρώ το άτομο. Στις τουρκικές εφημερίδες έχουν καταγγελθεί και δημόσιοι υπάλληλοι και αστυνομικοί που εμπλέκονται με τα κυκλώματα ενώ κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι συνειδητά βοηθούν στην προώθηση στην Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει τεράστιο πρόβλημα με 5 εκατομμύρια προσφυγές από όλες τις χώρες της μέσης ανατολής μέχρι και την Κίνα όπου ζουν τουρκογενείς πληθυσμοί. Στην Σμύρνη αυτή την ώρα είναι πάνω από 500.000! Υπάρχουν τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης με ειδικές εγκαταστάσεις νοσοκομείων και μοναδων Υποστήριξης στην Ανατολία (Τουρκικό Κουρδιστάν) αλλά και στο εσωτερικό της χώρας βάσει ενός κρατικού σχεδίου αντιμετωπισης της κρισης.
Γ. Θα δούμε τι θα αποδώσει το πλοίο στο λιμάνι μας. Όλα όμως δείχνουν μια παρατεταμένη προχειρότητα. Λογικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο με στόχους και δείκτες ώστε το σύστημα να ρυθμίζεται και να ελέγχεται για να αποδώσει τα μέγιστα. Να υπάρχει διαφάνεια και πληροφόρηση και της τοπικής κοινωνίας. Από τις λιγοστές πληροφορίες μας μόνο το θέμα ασφάλειας απασχόλησε τις αρχές και είναι ακατανόητο το γιατί στο πλοίο θα μένουν μόνο Σύριοι!  Ποιο είναι το πρόβλημα μας τελικά; Να μεταφέρουμε τους Σύριους από τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια της πολύς στο πλοίο και να ενισχύσουμε την υπό κρίση κρητική ναυτιλιακή εταιρεία; Τι θα γίνουν όλοι οι άλλοι που είναι συνήθως απένταροι; Έτσι θα περιφέρονται ‘’οι φτωχούληδες του θεού’’ σκελετωμένοι,  ρακένδυτοι και πεινασμένοι μέσα στην πόλη; Τι θα κάνει το κράτος γι αυτούς; Έχει η κυβέρνηση ένα συνολικό σχέδιο και διαχειριστικές αρχές που την διαφοροποιούν από τις προηγούμενες; Τι λένε τα μέλη των 2 τοπικών κυβερνώντων κομμάτων;
Νικος Μυλωνάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις