«Αλλά τώρα, όταν βλέπωμε ότι το πάνε εκεί…τα φέρνουν τα πράγματα ούτε να μπορείς να πουλάς, ούτε να αγοράζεις…θα καταργήσουν τα χρήματα…, όλα αυτά…ετοιμάζουν… (Όσιος Παϊσιος).
Το σχέδιο για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα! Αφορολόγητο και εκπτώσεις ανάλογα με τη χρήση τους (και χωρίς τις αποδείξεις)

Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου και των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος με τη χρήση πιστωτικών ή και χρεωστικών καρτών αντί των αποδείξεων που συλλέγονται σήμερα προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για αντικατάσταση των μετρητών με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη -και αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία»-, ο φορολογούμενος για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο στη φορολογική του δήλωση δεν θα χρειάζεται να δηλώνει το ποσό των αποδείξεων που συγκέντρωσε (την περασμένη χρονιά) αλλά το αν οι αναγκαίες δαπάνες, για το χτίσιμο του αφορολογήτου, έγιναν με πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες.
Σύστημα «big brother»
Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν ότι την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματος. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί με σύστημα «big brother» τις κάρτες και θα διασταυρώνει αν τα ποσά που καταχωρίστηκαν στις φορολογικές δηλώσεις αφορούν πραγματικές συναλλαγές.
Πάντως, με τον τρόπο αυτόν ο φορολογούμενος θα κατοχυρώνει το αφορολόγητο όριο χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις. Αν, πάλι, θέλει να το κάνει, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις αποδείξεις για τις κληρώσεις που θα γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών, με έπαθλα διάφορα δώρα.
Οι ίδιες εισηγήσεις προβλέπουν τη σύνδεση των καρτών με τις δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Δηλαδή τις ιατρικές δαπάνες και τα έξοδα νοσηλείας για τα φυσικά πρόσωπα και τις επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος των επιτηδευματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας για να εκπίπτουν οι δαπάνες αυτές από τον φόρο εισοδήματος
Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού» προβλέπει και κίνητρα για την επέκταση των μηχανημάτων pos (που δέχονται υποχρεωτικές και πιστωτικές κάρτες), σταδιακά, σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα και προτάσεις ώστε η σχετική επένδυση να επιδοτείται από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει και διπλό κίνητρο στους επιχειρηματίες για να εγκαταστήσουν την υποδομή και να προτρέπουν στη χρήση των καρτών:
Με παρέμβαση του υπουργείου θα μειωθεί η τραπεζική προμήθεια 2% που επιβάλλεται στον τζίρο που γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών. Το ποσοστό της προμήθειας θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της επιχείρησης. Το «δωράκι» για τις τράπεζες θα είναι ότι θα παίρνουν προμήθεια από περισσότερα καταστήματα που θα εγκαταστήσουν τα τερματικά. Σήμερα βρίσκονται εγκαταστημένα περίπου 150.000 μηχανάκια pos και,κ αν το μέτρο επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν και άλλα 500.000.
Θα υπάρξει προστασία του τζίρου που γίνεται με πιστωτικές κάρτες και οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δεσμεύουν τα συγκεκριμένα ποσά έναντι οφειλών προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία…
Στέλιος Κράλογλου
dimokratianews.gr
simeiakairwn.wordpress.com