Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκική γεωστρατηγική υπεροχή το σχέδιο μεταφοράς νερού στην κατεχόμενη Κύπρο


Προς το  οριστικό τέλος του,  σύμφωνα με  δημοσιεύματα, οδεύει το σχέδιο μεταφοράς  πόσιμου νερού στην κατεχόμενη Κύπρο  το οποίο χαρακτηρίζεται...
17

Προς το  οριστικό τέλος του,  σύμφωνα με  δημοσιεύματα, οδεύει το σχέδιο μεταφοράς  πόσιμου νερού στην κατεχόμενη Κύπρο  το οποίο χαρακτηρίζεται ως το σχέδιο του αιώνα από την Άγκυρα.
Μόνο 15 χιλιόμετρα έμειναν για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού το οποίο θα καλύψει την ανάγκη  σε πόσιμο νερό της κατεχόμενης Κύπρου  για τα επόμενα  50 χρόνια με κόστος  περίπου ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες.

Μια αποστολή από την ένωση των  Τούρκων αρχιτεκτόνων και μηχανικών μετέβει στα κατεχόμενα  προκειμένου να εξετάσει  από κοντά την πρόοδο  του έργου αυτού . Η αποστολή αυτή περιηγήθηκε με ελικόπτερο  πάνω απο τα υποθαλάσσια έργα του  μεγαλεπήβολου τουρκικού  σχεδίου , που θα  αποτελεί απο το τέλος του μήνα  το ‘μακρύ χέρι‘ της Άγκυρας στην μαρτυρική νήσο.
water-project
Ο Τούρκος  υφυπουργός  Δασών και Υδάτων Ακίφ Όζκαλντι σημείωσε ότι τα έργα  έφτασαν στο τελευταίο στάδιο, και στα μέσα  Αυγούστου  θα μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα πόσιμου  νερού  απο τον  Ποταμό  Ντράγκον στην Κύπρο .
Το νερό που  θα προέρχεται από τον ποταμό αυτόν θα συγκεντρώνεται στο φράγμα Αλάκιοπρου όπου  για την κατασκευή του μετακινήθηκαν τέσσερα χωριά. Από το φράγμα Αλάκιοπρου το νερό θα έρχεται   μέσω αγωγού  μήκους 23 χλμ. Το νερό θα διοχετεύεται στην κατεχόμενη Βασίλεια μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ. Το νερό  που θα προέρχεται από τον ποταμό Ντράγκον,  θα συγκεντρώνεται στο Φράγμα Αλάκιοπρου, που διαθέτει χωρητικότητας 130 εκ. m3. Το Φράγμα Πανάγρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε Ελληνοκυπριακό έδαφος  που επεκτείνεται για  τους σκοπούς του έργου.
Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων στης ιστοσελίδας μας pentapostagma.gr, το  έργο  της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθιστώντας στην ουσία την Κύπρο ‘‘όμηρο‘‘ της Τουρκίας σε ένα βασικό αγαθό.
Είναι σαφές πως με την ολοκλήρωση του έργου αυτού , η Τουρκία θα αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα σε ολόκληρη την νήσο . Η Άγκυρα λοιπόν, μέσω ενός μεγαλεπήβολου έργου θα  μεταφέρει  πόσιμο νερό στην κατεχόμενη Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς, σε ένα νησί που έχει μείζον πρόβλημα στο ζήτημα αυτό.  Μάλιστα διάφοροι αναλυτές ομιλούν για πολλούς τοπικούς πολέμους τα επόμενα  χρόνια με έπαθλο το πόσιμο νερό.   Σε μελέτες Τούρκων  εμπειρογνωμόνων , ειδικά του  Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής  , εμφανίζεται  μια άλλη διάσταση που  συνδέεται  άμεσα  με το ζήτημα του  Κυπριακού. «Το νερό, πιθανότατα  θα συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου είναι δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού», αναφέρουν ανπιβεβαίωτες πληροφορίες , κάτι που αποτελεί ‘‘θανάσιμο όπλο‘‘ στα χέρια της Άγκυρας. Επισημαίνουμε την προσπάθεια ίδρυσης μιας ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας στην θέση της κυπριακής δημοκρατίας κσι των κατεχομένων, σύμφωνα με πληροφορίες απο τον κυπριακό τύπο.  Ο αγωγός νερού θα χρησιμοποιηθεί στην  τουρκική και διεθνή προπαγάνδα του σχεδίου αυτού επισταμένως.
Η ουσία είναι ότι η κυπριακή δημοκρατία καθίσταται αυτόματα  ‘ όμηρος‘ των τουρκικών σχεδιασμών οι οποίοι ‘ξεπερνούν κατά πολύ τους ελληνοκυπριακούς σχεδιασμούς. Η Ελλάδα και η Κύπρος  οφείλουν από κοινού   να σχεδιάσουν το μέλλον  της περιοχής ανατρέποντας τα έως τώρα εις βάρος τους  τουρκικά σχέδια και δεδομένα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις