Πνίγεται η οικονομία λόγο εκλογών

oikonomia
Με τις κάλπες σε απόσταση αναπνοής και με τις διεθνείς πιέσεις να είναι εμφανείς, η ελληνική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πλήγματα καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για τις αγορές.
Ήδη η ελληνική οικονομία είναι σε μια ιδιαίτερα δυσμενή θέση, μιας και τα γνωστά πλέον capital controls έχουν αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής ασφυξίας, οδηγώντας πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε καθεστώς οικονομικής και εμπορικής ασφυξίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στην ελληνική αγορά με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, σε συνδυασμό με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Επιπλέον έντονος είναι και το κρούσμα στην πραγματική οικονομία με τις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε παύση των λειτουργιών τους για το καλοκαίρι παρέχοντας υποχρεωτική άδεια στο προσωπικό τους λόγο έλλειψης ρευστότητας, την οποία περίμεναν να επανέλθει σε πιο βιώσιμα επίπεδα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία θα έπρεπε πλέον να μπαίνει στην τελική της φάση.
Παράλληλα με τη γενικότερο οικονομικό ναδίρ, βρίσκονται σε κίνδυνο επενδύσεις 10 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα:
Σε κίνδυνο τίθενται επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ οι οποίες μοιράζονται σε 8,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ από την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ήδη 1,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων κινδυνεύουν να χαθούν αφού η κρίση ρευστότητας το πρώτο μισό του χρόνου και οι καθυστερήσεις στο σχεδιασμό είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιλεγούν έγκαιρα «ώριμα» έργα που θα αξιοποιήσουν αυτό το ποσό.
Άλλα 4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα είναι άγνωστο πότε και πως θα απορροφηθούν αφού το δημόσιο δεν είχε την ρευστότητα να συνεισφέρει την συμμετοχή του και οι εμπορικές τράπεζες είχαν και συνεχίζουν να έχουν (λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων) πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Τέλος, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 6,2 δις ευρώ την τριετία 2015 – 2018 που έχει τεθεί από το νέο μνημόνιο θα πρέπει να επιτευχθεί αφού οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι μέρος της συζήτησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για την ελάφρυνση του χρέους .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις