Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

FT: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…


Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τόνισαν στην επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν μπορεί, τουλάχιστον προς...
ImageHandler.ashx_150

Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τόνισαν στην επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όπως αναφέρει άρθρο των Financial Times
Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο των F.T., Πίτερ Σπίγκελ, το υψηλό χρέος της Αθήνας αλλά και οι χαμηλές επιδόσεις εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αυτό υποστήριξαν αρκετά μέλη της διοίκησης του Ταμείου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία αποφασίστηκε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, μεν, στις διαπραγματεύσεις αλλά να μην αποφασίζει ακόμη εάν θα συμμετάσχει και στο νέο «πακέτο». Μάλιστα αυτή η απόφαση μπορεί να μην ληφθεί πριν από το νέο έτος.
Βάσει ενός τετρασέλιδου «εσωτερικού και απόρρητου σημειώματος», το οποίο επικαλείται ο κ. Σπίγκελ, οι απεσταλμένοι του Ταμείου «θα συμμετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις» με στόχο να διασφαλίσουν ότι «το νέο πρόγραμμα της Ευρωζώνης είναι ευθυγραμμισμένο με τις απόψεις του ΔΝΤ».
Προτίθεται, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το στάδιο, με το Ταμείο να αποφασίζει εάν θα συμμετάσχει αφού επέλθει η β” φάση του ελληνικού προγράμματος» και η Αθήνα έχει «συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων», ενώ την ίδια ώρα η Ευρωζώνη «έχει αποδεχθεί την ανάγκη ανακούφισης του χρέους».
Επιπρόσθετα ο κ. Σπίγκελ υποστηρίζει ότι η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε την επιθυμία της το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αλλά αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου -προερχόμενα από Ασία, Βραζιλία και Καναδά – τόνισαν ότι «θα πρέπει να προστατευθεί η αξιοπιστία του Ταμείου».
Κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν εκπληρώνει δύο από τους βασικούς όρους που το ίδιο το Ταμείο θέτει προκειμένου να στηρίξει οικονομικά μία χώρα, καθώς όποιος ζητά στήριξη από το ΔΝΤ θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει «την θεσμική και πολιτική ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» αλλά και ότι «το χρέος του είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
newmoney.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις