Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε μια «κατ” αρχήν τεχνική» συμφωνία  και δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία.
Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για να διευθετηθούν  ορισμένες λεπτομέρειες. «Αυτό που έχουμε σ” αυτό το στάδιο, είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουμε προς το παρόν συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρτ.
«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια κατ” αρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες», δήλωσε η εκπρόσωπος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ήταν σε στενή επαφή με τις ομάδες που βρίσκονται επιτόπου και συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Αργότερα σήμερα πρόκειται επίσης να συνομιλήσει με «την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ».
Το επόμενο στάδιο έγκειται σε «μια πολιτική αξιολόγηση» και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί «νωρίς το απόγευμα» ώστε «να καταστεί δυνατό να ενημερωθούν όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, σύμφωνα με πολλές πηγές, μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για να επικυρώσει τη συμφωνία, όμως στο στάδιο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί η διεξαγωγή της.