Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ιερουσαλήμ: Συγκρούσεις ισραηλινής Αστυνομίας και μουσουλμάνων στο Όρος του Ναού


Συγκρούσεις ισραηλινής Αστυνομίας και μουσουλμάνων στο Όρος του Ναού
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί της Κυριακής στο Όροςτου Ναού (στην Πλατεία των Τεμενών, όπως ονομάζουν την Ακρόπολη της Σιών οι μουσουλμάνοι) στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων, λίγες ώρες πριν τον εορτασμό του εβραϊκού νέου έτους, ανακοίνωσε η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που η ένταση γύρω από το Όρος του Ναού είναι οξυμένη μετά τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιαλόν, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομες» τις κινήσεις των «μουραμπιτούν», μιας μουσουλμανικής ομάδας «περιφρούρησης» η οποία άτυπα υπερασπίζεται την Πλατεία.

temple_mountain3
Όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι αυτόπτες μάρτυρες, Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ, και προκάλεσαν υλικές ζημιές.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο η Λούμπα Σάμρι εκπρόσωπος της Αστυνομίας διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, εξηγώντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περιορίστηκαν στο να κλείσουν την είσοδο του τεμένους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής Αστυνομίας, νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κλείστηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στο τέμενος Αλ Άκσα με στόχο «να διαταράξουν» τις επισκέψεις των Εβραίων πριν την έναρξη των εορτασμών την Κυριακή το βράδυ για το εβραϊκό νέο έτος που γιορτάζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη.
temple_mountain4
«Μασκοφόροι διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος έριξαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Στην είσοδο του τεμένους εντοπίστηκαν επίσης σωλήνες που θα μπορούσαν να γεμίσουν με αυτοσχέδια εκρηκτικά», πρόσθεσε η Αστυνομία.
Σύμφωνα με έναν μουσουλμάνο αυτόπτη μάρτυρα, οι αστυνομικοί εισήλθαν στο τέμενος ως το σημείο απ” όπου γίνεται το κήρυγμα.
«Χαλάκια προσευχής κάηκαν μερικώς», διευκρίνισε ο ίδιος.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το πρωί της Κυριακής έξω από την Πλατεία των Τεμενών, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση κροτίδων και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Στην Πλατεία των Τεμενών -ή Όρος του Ναού όπως την αποκαλούν οι Εβραίοι- όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα, ισχύει ένα ειδικό καθεστώς από το 1967: αν και τόσο μουσουλμάνοι όσο και Εβραίοι μπορούν να την επισκέπτονται, οι Εβραίοι δεν έχουν δικαίωμα να προσεύχονται εκεί.
tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: