Ο Πρόεδρος της Σερβίας αρνείται να διαλύσει τη χώρα του για να μπει στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας αρνείται να διαλύσει τη χώρα του για να μπει στην ΕΕ
Οι όροι των Βρυξελλών για το άνοιγμα του κεφαλαίου 35 στιςδιαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως απαράδεκτοι για τη Σερβία, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αδύνατη, αν το τίμημα της προσχώρησης στην ΕΕ είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. «Αυτό μου θυμίζει το τελεσίγραφο της Αυστροουγγαρίας το 1914,
κι αν το τίμημα είναι να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εγώ είμαι εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, στην οποία αναγγέλλει έγγραφο, το οποίο θα στηρίξει σύσσωμη η σερβική ηγεσία και θα χρησιμεύσει για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Σερβίας και ως απάντηση στη Δύση.
«Εμείς θα αποφασίσουμε, αν θα σεβαστούμε τον εαυτό μας, το κράτος μας, το λαό και το μέλλον μας ή αν θα πούμε ότι κάτι άλλο είναι σημαντικότερο από αυτό, γι αυτό η κυβέρνηση ίσως θα μπορούσε να ετοιμάσει κείμενο, το οποίο θα υιοθετηθεί από τη Βουλή. Δεν χρειαζόμαστε άλλο τρόπο επιβεβαίωσης της βούλησης των πολιτών όσο ενεργούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν υπάρχει ανεξαρτησία του Κοσόβου» ανέφερε ο κ. Νίκολιτς.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ας τις διακόψουν εκείνοι· εκείνοι αποφάσισαν πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, μας έδωσαν καθεστώς υποψήφιας χώρας, ας αποφασίσουν εκείνοι, αν θέλουν να μας βάλουν σε παράπλευρη τροχιά και να μας αφήσουν στον ήλιο χωρίς νερό» είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν θα βιαστεί, επειδή εξακολουθεί να επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ.
Μόνον η ΕΕ μπορεί να παραιτηθεί από τις συνομιλίες, έτσι ώστε να πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο.
Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι «δεν είναι αναγκαίο δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό, όσο συνεχίζουμε να σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, αλλά απαιτείται συναίνεση της ανώτατης ηγεσίας και ευρύτερων κοινωνικών παραγόντων».
Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης -ακόμη και εμφυλίου πολέμου- επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ομάδα δημοσιογράφων από τη Γερμανία, οι οποίοι επισκέπτονται το Βελιγράδι.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις συνέπειες που θα είχε στην κοινωνία η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου· πιστεύω ότι θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος και είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι” αυτό» επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η πτώση του Μιλόσεβιτς έγινε εξαιτίας του Κοσόβου αφού -όπως είπε- «ο λαός τον τιμώρησε διότι εγκατέλειψε το Κόσοβο και δεν τον ψήφισε στις εκλογές το 2000».
Εκτίμησε επίσης ότι σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει πολιτικός στη Σερβία που θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τις Βρυξέλλες «να ανοίξουν τα χαρτιά τους», δηλώνοντας χωρίς υπεκφυγές και διπλωματικά τερτίπια, αν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

tribune

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις