Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

ΧΤΎΠΗΣΕ ΞΑΝΑ Ο Σόιμπλε: Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος !!!!!

Σόιμπλε: Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος
Για την Ελλάδα, το Grexit και τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα το βράδυ στο ARTE για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

Από τις ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το δημοψήφισμα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πηγαίνουν μαζί με οδυνηρούς περιορισμούς. 

Και σπεύδει να επισημάνει πως η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως δεν ένιωσε έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, γιατί όπως λέει “ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο κατά το οποίο ήταν στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός”. Ο ίδιος, όπως τονίζει, είχε εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις συναντήσεις τους, την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Του είχε επισημάνει παράλληλα ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα ότι αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει», τόνισε.

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και υπογραμμίζει πως παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν». 

Αναφορικά με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπογραμμίζει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», ότι πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη.

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία, δεν κατάφερε να εξέλθει από την κρίση μετά δύο προγράμματα διάσωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε έως το 2009 ήταν μια οικονομία της οποίας η επιβίωση δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά παραγωγικά μέσα της.

Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, αναφέρει ο Σόιμπλε, με την προϋπόθεση να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα, σημειώνει, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες, παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό.
http://www.zougla.gr/
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...