Κλίντον προς Τσίπρα: «Ποια είναι η στρατηγική σας; Πού πάτε;»


Ελληνας πρωθυπουργός: «Περιμένω την υλοποίηση της δέσμευσης για το χρέος»
 Κλίντον προς Τσίπρα: «Ποια είναι η στρατηγική σας; Πού πάτε;»
Ν. Υόρκη αποστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας, την Κυριακή το απόγευμα στο Clinton Global Iniative είχε μια πραγματικά θερμή προσφώνηση  από την Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ο άνθρωπος στα χέρια του οποίου ο ελληνικός λαός έχει εναποθέσει την εμπιστοσύνη και το μέλλον του». Είχε επίσης συνομιλητή τον Μπιλ Κλίντον και διασφαλισμένη την μετάδοση της συζήτησης από το CNN. Ήταν σαν να κέρδισε το τζάκι ποτ, μόνο που η ζωή είναι πιο περίπλοκη από τις επιθυμίες.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. «Ποια είναι η στρατηγική σας; Τι θα κάνετε στο μέλλον τώρα που έχετε το τιμόνι; Που πάτε;» τον ρώτησε ο κ. Κλίντον, ο οποίος προηγουμένως είχε πει ότι η άποψη του από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ ήταν ότι αν υπάρξει κρίση θα φανούν τα προβλήματα του.     

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος γιατί ήταν κακό παράδειγμα εφαρμογής του μνημονίου.«Όταν εκλεγήκαμε προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε μιλώντας για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, για τη δύσκολη απόφαση που πήρε προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Τα καλά νέα, όπως είπε, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που δεν στηρίζεται στη λιτότητα, που περιέχει την αναπτυξιακή ατζέντα που επιθυμούσε η κυβέρνηση  μαζί τη δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ´έχει και συμμάχους όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ. «Υπολογίζουμε στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης και στους Ελληνοαμερικανούς που θέλουν να βοηθήσουν» , πρόσθεσε. Κάπου σε εκείνο το σημείο η συζήτηση απορρυθμίστηκε. Ίσως να ευθύνεται η δυσκολία στην αγγλική γλώσσα που έχει ο κ. Τσούπρας ίσως να ήταν η διαφορετική νοοτροπία των δύο ηγετών μπορεί και η απειρία ενός νέου πολιτικού από την Ελλάδα μπροστά στον χαρισματικό πρώην πλανητάρχη. Ο κ. Κλίντον με συμπάθεια και χιούμορ έκανε δύσκολες ερωτήσεις : Είσαστε έτοιμοι τώρα; Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας θα κάνετε μεταρρυθμίσεις; Πως θα ξέρουν οι επενδυτές ότι τα χρήματα τους θα έχουν απόδοση; 

Ο Πρωθυπουργός πήγε στη Νέα Υόρκη αποφασισμένος να κάνει μεγάλα βήματα. Έβαλε για πρώτη φορά στην ατζέντα του τις λέξεις "ιδιωτικές επενδύσεις" , υποσχέθηκε σταθερό φορολογικό σύστημα, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, κατάργηση του πελατειακό κράτους. Είναι όμως πραγματικά μεγάλο βήμα η δ´εσμευση  για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων  στην πρωτεύουσα του σκληρού καπιταλισμού, στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που ενσαρκώνει τον αμερικανικό όνειρο; 

Από μια ειρωνεία της Ιστορίας στο ακροατήριο βρισκόταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ως μέλος του Clinton Global Initiative, ο οποίος νωρίτερα είχε πει σε ιδιωτική συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι ήρθε η ώρα να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους. Τι να σκεφτόταν άραγε ακούγοντας τον πιο σφοδρό επικριτή της πολιτικής του να αναμασά τα δικά του επιχειρήματα ενισχυμένα με επενδύσεις στον τουρισμό, στον φαρμακευτικό τομέα, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία; 

Όσοι επενδυτές άκουγαν τις γενικολογίες του κ. Τσίπρα που ανακάτευε αμήχανα τα χαρτιά του αλλά κανένα συγκεκριμένο μέτρο κανένα εμπνευσμένο σχέδιο δεν ξεπεταγόταν από αυτά, είναι πολύ πιθανό να σκέφτονταν αυτό που υπονόησε ο κ. Κλίντον όταν ρώτησε:  «Για να ξέρω αν το κατάλαβα καλά και επειδή δεν θέλω να ακούσω άλλες δικαιολογίες ούτε ερωτήσεις από επενδυτές που βλέπουν ότι στο τέλος δεν γίνεται τίποτα,  λες ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν να ολοκληρωθεί κάθε λεπτομέρεια της αναδιάρθρωσης του χρέους, ότι υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και ότι μπορούν να επενδύσουν τώρα;»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις αλλά θα πρέπει και οι δανειστές να υλοποιήσουν τη δική τους δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη,  ότι παράλληλα θα προσπαθήσει να διορθώσει τα μειονεκτήματα του προγράμματος, ότι η Ελλάδα είναι μια εστία σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά, και ότι πλήττεται και από την προσφυγική κρίση.

«Η Δημοκρατία θα έρθει στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, που τη δώρισε στον κόσμο και θα τη δωρίσει ξανά στους εταίρους μας. Πιστεύω ότι η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη αλλά να μην αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αξίες της, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή». Τη στιγμή που η συζήτηση έμοιαζε να χάνει τη δική της συνοχή, ο κ. Κλίντον ευχαρίστησε τον συνομιλητή του δίνοντας ένα λυτρωτικό τέλος. Η ατυχία του κ. Τσίπρα ήταν ότι στο επόμενο πάνελ ήταν καλεσμένος ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος με μέτρια αγγλικά και μπόλικο ταμπεραμέντο έθεσε θέμα ταυτότητας και προσανατολισμού της ευρωζώνης με αφορμή την εμμονή στη λιτότητα και την ατολμία και υποκρισία στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. 

Στην ενημέρωση που έκανε αργότερα η Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε την προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να αναδείξει την τριπλή κρίση που πλήττει τη χώρα -οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, κρίση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, προσφυγική κρίση- ζητήματα που ανέφερε στην ομιλία του στον ΟΗΕ λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα. Επίσης να αξιοποιήσει τις συναντήσεις που θα έχει στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για να συζητήσει σειρά ζητημάτων με κορυφαίο στην ατζέντα το θέμα του χρέους, το οποίο είναι βασικό για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ολιγόλεπτη συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα με τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της δεξίωσης που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει την Τρίτη τον Αχμέτ Νταβούτογλου, την Τετάρτη τον Τζον Κέρι παρουσία του Νίκου Κοτζιά , τον Μπαν Κι Μουν , την Πέμπτη τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Επίσης θα έχει σημαντικές επαφές με πολλούς ξένους ηγέτες ενώ διερευνά το η πιθανότητα να συναντηθεί ο Γιώργος Σταθάκης με την Κριστίν Λαγκάρντ.
http://www.tovima.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις