Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Καταιγισμός ασκήσεων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Φωτογραφίες)


Ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2015».

Η άμυνα οποιασδήποτε νήσου είναι μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση στην οποία δεν χωρούν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις. Ο επιτιθέμενος έχει το πλεονέκτημα να επιλέξει το μέρος και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτεθεί δίχως ο αμυνόμενος να γνωρίζει με ακρίβεια το που θα επιτεθεί, με πόσες δυνάμεις θα το πράξει και πότε θα το επιχειρήσει.
H επίθεση που θα πραγματοποιηθεί κατά της νήσου θα περιλαμβάνει επιθέσεις μέσω αεροαποβατικών κυμάτων και διαμέσου θαλασσίων αποβάσεων σε σημεία που ο εχθρός θα μπορεί να αποβιβάσει βαριές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις ώστε να ενωθούν με τις δυνάμεις των αεροαποβάσεων εφόσον (έχουν καταφέρει να σχηματίσουν το αεροπρογεφύρωμα) και όλες μαζί να δημιουργήσουν θύλακα επι της νήσου. Θα προηγηθούν καταδρομικές ενέργειες από τις ειδικές δυνάμεις του εχθρού που θα περιλαμβάνουν εξουδετέρωση παράκτιων παρατηρητηρίων και σταθμών ραντάρ, κατάληψη στρατηγικών σημείων, αναγνωρίσεις ακτών απόβασης, παραπλανητικές ενέργειες μέσω αποβάσεων σε άλλες ακτές, στοχοποίηση φίλιων δυνάμεων και καταστροφές στις κύριες υποδομές της νήσου (οδικό δίκτυο, λιμάνια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, σταθμούς επικοινωνιών, αεοροδρόμιο).

Την υπόστηριξη των εχθρικών τμημάτων πρώτης γραμμής θα αναλάβει το Τουρκικό ΠΒ λόγω της εγγύτητας από τα Μικρασιατικά παράλια, η Τουρκική Αεροπορία (THK) που θα έχει στόχο τον αεροπορικό αποκλεισμό της νήσου και ταυτόχρονα τις αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD) καθώς και εγγύς υποστήριξης (CAS). Tέλος, το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) θα είναι αυτό που θα αναλάβει την μεταφορά των αποβατικών τμημάτων, την παροχή πυρών υποστήριξης, τον ναυτικό αποκλεισμό της νήσου καθώς και την αντιαεροπορική προστασία του στόλου μέσω των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των μονάδων επιφανείας. Το σφυρόπημα κατά των ελληνικών θέσεων με αιχμή του δόρατος το διαρκώς ενισχυμένο Τουρκικό ΠΒ θα είναι έντονο και σκοπό θα έχει εκτός από την καταστροφή των φίλιων τμημάτων και τον πανικό εναντίον του άμαχου πληθυσμού με στόχο την καταράκωση του ηθικού του αμυνόμενου.

To κύριο αντικείμενο στο οποίο ασκήθηκαν οι μηχανοκίνητες δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ ήταν η εξάλειψη προγεφυρώματος αλλά και αεροπρογεφυρώματος. Η εξάλειψη του εχθρικού αεροπρογεφυρώματος είναι μια δύσκολη ενέργεια η οποία πρέπει να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Θα λέγαμε με απλά λόγια, ότι πρέπει ένας προς ένας οι στρατιώτες του εχθρού να εξουδετερωθούν από τις φίλιες δυνάμεις πριν προλάβουν να αγκιστρωθούν στο έδαφος αλλά και πριν προλάβουν να ενισχυθούν με επιπρόσθετες δυνάμεις. Γι’ αυτό τον λόγο η επίθεση στο αεροπρογεφύρωμα ή στην ζώνη προσγείωσης-αποβίβασης των εχθρικών τμημάτων γίνεται από όλες τις κατευθύνσεις με συντονισμένα πυρά, ώστε να μην υπάρξουν φίλιες απώλειες.

Με αυτόν τον τρόπο, εκμηδενίζεται η πιθανότητα να επιβιώσει κάποιος εχθρός μέσω αυτής της κυκλωτικής κίνησης. Τα τροχοφόρα VBL μόλις αντιληφθούν την έλευση των ελικοπτέρων προς το σημείο αποβίβασης των εχθρικών τμημάτων, κινούνται ανά ζεύγη και με τα «πενηντάρια» πολυβόλα τους αρχίζουν να βάλλουν κατά του εχθρικού προσωπικού, που μόλις έχει πατήσει το πόδι του στο έδαφος. Εκείνη ακριβώς, την στιγμή ο εχθρός είναι εξαιρετικά ευάλωτος. Σίγουρα, όμως τα ελικόπτερα του εχθρού θα τα έχουν υποδεχθεί τα αντιαεροπορικά συστήματα, κυρίως τα ASRAD HELLAS αλλά και τα φορητά Stinger που είναι υπερπολύτιμα στοιχεία στην άμυνα των νήσων. Τα VBL, αρχικά βρίσκονται σε θέσεις αποκρύψεως για να μην εντοπισθούν από τον εχθρό. Εν συνεχεία μόλις τους δοθεί η εντολή, κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα προς το σημείο που αποβιβάστηκε ο εχθρός, ενώ ταυτοχρόνως βάλλουν με τα «πενηντάρια».

Εκτός από τα VBL που ανήκουν στις διμοιρίες αναγνωρίσεως των μηχανοκινήτων ταγμάτων η εξάλειψη δύναται να πραγματοποιηθεί και από τακτικό συγκρότημα ίλης αρμάτων και μηχανοκίνητου πεζικού. 

Φωτογραφίες από δραστηριότητες στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, όπου οι Σχηματισμοί της ασκούνται σύμφωνα με το σενάριο της Ασκήσεως, επί βάσεως ΤΑΜΣ (Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: