Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Συρία: Μπαίνουν στη μάχη α/φη J-15 απ’ το κινεζικό Liaoning;

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρωσική αεροπορική εκστρατεία, ο άλλος σύμμαχος της Συρίας, η Κίνα, φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει επί αεροπλανοφόρου (το μοναδικό που διαθέτει, το Liaoning), μαχητικά αεροσκάφη τύπου Shenyang J-15, με στόχο να ενισχύσει τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, στέλνοντας όμως παράλληλα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στην Ουάσιγκτον.

Η φερόμενη ως απόφαση, έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις αναφορές του Κινέζου Υπουργύ Εξωτερικών, Wang Yi, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να κοιτά με σταυρωμένα τα χέρια τη συριακή κρίση, ούτε όμως να «παρεμβαίνει αυθαίρετα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ενίοτε καλά πληροφορημένης ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKAfile, που διαθέτει σύμφωνα με πληροφορίες επαφή με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει σε ανάρτηση, ότι οι Κινέζοι ετοιμάζονται να εμπλακούν στη Συρία στο πλευρό της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται, ότι το αεροπλανοφόρο Liaoning (CV-16), έφθασε στις ακτές της Συρίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι Κινέζοι έχουν και ενεργειακά συμφέροντα στη Συρία, καθώς η κρατική China National Petroleum Corporation κατέχει μετοχές σε δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Συρίας, ενώ άλλη μια κινεζική εταιρεία, η Sinochem κατέχει μερίδιο 50% σε κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας.
Να προσθέσουμε και μια δική μας εκτίμηση, ότι η συμμετοχή των Κινέζων πιλότων στις επιχειρήσεις θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας, αν και η παρουσία αεροπλανοφόρου στην περιοχή, είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρόμοιες αφίξεις, ανεβάζοντας επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην περιοχή.
http://www.defence-point.gr/
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...