Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Συνελήφθησαν Έλληνες εκλογικοί παρατηρητές στην Τουρκία

Συνελήφθησαν Έλληνες εκλογικοί παρατηρητές στην Τουρκία
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται μέσω Twitter οι τουρκικέςΑρχές συνέλαβαν Έλληνες εκλογικούς παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί τα ακόλουθα:
twitter
Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που ταυτίζεται απόλυτα με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε σημαντικό πλήγμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.
Έχασε την αυτοδυναμία και στόχος του είναι να την επανακτήσει. Το τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει, είναι λίγο αόριστο.
Η αοριστία αυτή προκύπτει από την πρακτική του ίδιου μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά κι από τις σημαντικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα κόμματα τα αντιπολίτευσης, πράγμα που, τουλάχιστον στην περίπτωση του Ιουνίου, στάθηκε εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από τα κόμματα αυτά.
Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα δεχτεί τη σύμπραξη με το φιλοκουρδικό HDP.
Από την άλλη, το AKP δείχνει ότι θα ακολουθήσει το τουρκικό γνωμικό «ο παλαιστής που χάνει δε χορταίνει την ήττα» και θα επιδιώξει νέες, τρίτες εκλογές, αν το σημερινό αποτέλεσμα δεν φέρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι αποκτά νέες δυνάμεις, όχι όμως αρκετές που θα του έδιναν τη δυνατότητα να είναι ο ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας. Το ψυχολογικό όριο του 30%, δεν είναι εύκολη υπόθεση, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έχει εγκλωβιστεί στην αντικουρδική στάση, πράγμα που φαίνεται να είναι το μοναδικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Αυξομειώνεται η εκλογική του δύναμη ανάλογα με το κατά πόσο έντονα είναι τα πράγματα στο κουρδικό. Κι αυτό είναι δική του επιλογή.
Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών έκανε το μεγάλο άλμα τον Ιούνιο, κι από το 6,5% πήγε στο 13,1%. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τη δύναμη αυτή.
Πράγμα που είναι συνάρτηση του κατά πόσο θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε κόμμα που αγκαλιάζει όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και διάφορα άλλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας.
Αυτή είναι η φιλοδοξία της ηγεσίας του, ή πιο συγκεκριμένα του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή η κουρδική-εθνικιστική παράμετρος στο κόμμα.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται κατά από συνθήκες όπου το AKP ζητεί αυτοδυναμία για τη σταθερότητα και χαρακτηρίζει ανίερη συμπαιγνία όλη την αντιπολίτευση, όπου η αντιπολίτευση κάνει λόγο για δικτατορία Ερντογάν και όπου στο βαθμό που εκλείπει η τυπικότητα και η σοβαροφάνεια της πολιτικής, διατυπώνεται, ευρέως πλέον, η άποψη ότι «θα κάνει πραξικόπημα», ο Ερντογάν αν το AKP δεν πάρει την αυτοδυναμία!

tribune
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...