Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Ο Νίκος Φίλης ως «επιστήμων»


Σωκράτης Τσιχλιάς
Αν δεν κάνω λάθος, για να έχει κάποιος επιστημονική άποψη, την οποία να εκφράζει και δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, πρέπει να είναι τουλάχιστον επιστήμων. Μάλιστα, να έχει εποπτεία του πεδίου στο οποίο αναφέρεται η άποψή του. Αν συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, ταχύτατα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που διαδόθηκε, γράφτηκε αλλά και υποστηρίχθηκε από τον ίδιο υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, ότι τα όσα είπε για τους Πόντιους είναι η επιστημονική του άποψη, είναι απλώς μια γελοιότητα.

Καθόσον ο κ. υπουργός δεν είναι κανενός είδους επιστήμων, ώστε να μπορεί να έχει τεκμηριωμένη άποψη εάν η εξολόθρευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου είναι γενοκτονία, όπως υποστηρίζει επισήμως η πατρίδα μας και έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, ή είναι εθνοκάθαρση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων ο «επιστήμων» Ν. Φίλης. Ως μη επιστήμων δεν αντιλαμβάνομαι το παιχνίδι των ορισμών, ως δημοσιογράφος όμως γνωρίζω τον ρόλο τους στη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων.
Εχουμε δώσει πολλές διπλωματικές μάχες για να αποδεχτεί η Τουρκία το έγκλημά της. Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να μην είναι επιστήμων, είναι όμως πολιτικός. Η άποψή του για τους Ποντίους είναι πολιτική κι αν έχω καταλάβει καλά οφείλεται σε κάποιο από τα αριστερά σύνδρομα. Μάλλον ταυτίζεται ο υπουργός με ορισμένους ιστορικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα περί γενοκτονίας εξάπτουν τον εθνικισμό και εμποδίζουν τη συνεννόηση. 


Τρέχα γύρευε... Κρύφτηκε απλώς ο κ. Φίλης πίσω από τη σαχλαμάρα περί επιστημονικής άποψης, λες και η εκπομπή του Χατζηνικολάου, όπου είπε την παρόλα του, ήταν συνέδριο ιστορίας. Κρύφτηκε γιατί ενώ εκείνη την στιγμή ήθελε να κάνει τον αριστερό διεθνιστή, για το κομματικό ακροατήριο, μετά κατάλαβε την γκάφα του. Κι αντί να διορθώσει με μια απλή δήλωση, ειλικρινή και σύντομη, συνέχισε τα λάθη, τις ανακρίβειες και τους λεονταρισμούς. Δεν θεωρώ τρομερό το ατόπημα Φίλη επί της ουσίας, και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία υπερβάλλει. Είναι όμως η μετέπειτα συμπεριφορά του υπουργού και της κυβέρνησης, μικροπρεπής, παλαιοκομματικής κοπής, θλιβερά κατώτερη των περιστάσεων. Προσφέρει η πολιτική τάξη, αντί ουσίας, θέαμα κακόγουστο, ακολουθεί πρακτικές διχαστικές, λαϊκιστικές, επικίνδυνες.
Καθημερινή
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...