Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Τελεσίγραφο 48 ωρών του Ιράκ στην Τουρκία ν΄αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφός του…

ηυθη
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Haïdar al Abadi, επέδωσε τηνΚυριακή στην Τουρκία τελεσίγραφο 48 ωρών για να αποσύρει τις ορδές της από το Β Ιράκ διαφορετικά η χώρα του θα μελετήσει όλες τις ενδεχόμενες αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης αυτής να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Σε ανακοινωθέν του Haïdar al Abadi δήλωσε ότι η πρόσφατη εισβολή εκατοντάδων τούρκων στρατιωτών κοντά στην πόλη της Μοσούλης που ελέγχεται από την ISIS πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης η οποία και τη θεωρεί μια σαφέστατη καταπάτηση της εθνικής της κυριαρχίας.


Η Συρία ομοίως καταδίκασε την Κυριακή « την κατάφωρη παραβίαση του ιρακινού εδάφους από τους Τούρκους οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουν το καταστροφικό τους ρόλο κατά Συρίας και Ιράκ « .Το Ιράκ κατήγγειλε από το Σάββατο την παραβίαση μετά την εισβολή στην επαρχία της Νινευή ‘ »ενός σχεδόν τουρκικού τάγματος »του οποίου κι απαίιτησε την άμεση απόσυρση.Ο ιρακινός υπουργός άμυνας Khaled al Obeidi, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του την Κυριακή ανανέωσε αυτό το κάλεσμα για άμεση απόσυρση των τούρκων στρατιωτών.
Σε ανακοινωθέν του αναφέρει ότι  ο τούρκος ομόλογός του δικαιολόγησε αυτήν την απσοτολή τούρκων στρατιωτών από την αναγκαιότητα προστασίας των στρατιωτικών συμβούλων τούρκων που εκπαιδεύουν ιρακινούς αντιτζιχαντιστές μαχητές στην περιοχή.Αλλά ο αριθμός των ντούρκων στρατιωτών είναι πολύ μεγάλος κάτι που δεν δικαιολογείται από αυτό το αντικείμενο δήλωσε ο ιρακινός υπουργός.  Η Άγκυρα διαβεβαιώνει ότι οι στρατιώτες της στάλθηκαν στην περιοχή Bachika, στα ΒΑ της Μοσούλης για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις στην προετοιμασία τους μιας επίθεσης κατά της Μοσούλης που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούλη του 2014.
Ο ιρακινός πρόεδρος Fouad Massoum κατήγγειλε μια « παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου » που θα επιταχύνει τις τοπικές εντάσεις.Ο ΥΠΕΞ του Ιράκ χαρακτήρισε την τουρκική πρωτοβουλία ‘ »εισβολή » και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση μενομερή χωρίς συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.Ο τούρκος πρέσβης στη Βαγδάτη κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.
Ο Ahmet Davutoglu δηλώνει έκπληκτος από τις δηλώσεις των ιρακινών αξιωματούχων αναφέροντας ότι πρόκειται για κίνηση ρουτίνας στα πλαίσια συμφωνίας με τιρακινούς εδώ κι ένα χρόνο. 06/12/2015
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...