Καταβροχθίζει η Ρωσία την Ανατολική Μεσόγειο;

Απόδοση κειμένου – Επιμέλεια: Χαραλαμποπούλου ΑγγελικήRussia Devouring the Eastern Mediterranean?
Burak Bekdil, Gatestoneinstitute

Στη φετινή συνάντηση των G-20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin , δήλωσε ότι το ριζοσπαστικό τζιχάντιστικό Ισλαμικό Κράτος (IS) χρηματοδοτούνταν από χορηγούς τουλάχιστον 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κρατών-μελών της G-20 – καταδεικνύοντας σαφώς, χωρίς να αναφέρει ονόματα, τη Σαουδική Αραβία και τη Τουρκία.


 
Λίγες ημέρες αργότερα, δύο τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος SU-24, και υποστήριξαν ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα στα συριακά σύνορα της χώρας – μια παραβίαση που η Ρωσία αρνείται. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα σοβιετικό ή ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μια αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν από καιρό εμπλακεί σε έναν πόλεμο διαμεσολάβησης στη Συρία: η Ρωσία, μαζί με το μετριοπαθέστερο συνεργάτη της, τη Κίνα, υποστηρίζουν το σιιτικό -υποστηριζόμενο από το Ιράν- συριακό καθεστώς του προέδρου Bashar al-Assad ενώ η Τουρκία σαφώς στηρίζει τους σουνίτες αντιπάλους του Assad ["μετριοπαθείς" τζιχαντιστές] - προφανώς με την ελπίδα της οικοδόμησης μιας Μουσουλμανικής Αδελφότητας/τύπου Χαμάς του καθεστώτος στη Δαμασκό, που θα είναι φιλική προς τη δική της ισλαμιστική κυβέρνηση. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ο Τούρκο-ρωσικός διαμεσολαβητικός πόλεμος έχει γίνει λιγότερο διαμεσολαβητικός.
Ένας θυμωμένος Putin αποκάλεσε το συμβάν ως "μια μαχαιριά στην πλάτη." Ο ίδιος αρνήθηκε τα αιτήματα του Πρόεδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για να συζητήσουν το θέμα. Επίσης, αρνήθηκε δύο φορές να συναντηθεί με τον Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Παρισίων για το Κλίμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ακύρωσε εσπευσμένα την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία - μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Κατ 'αρχάς, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είχε διδάξει στη Ρωσία ένα καλό μάθημα. Στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από τις συνέπειες, όλα μοιάζουν με ένα ρωσικό τέχνασμα, με την ίδια την Τουρκία να κάνει αυτοκτονικές κινήσεις, διακινδυνεύοντας, παράλληλα, μια νέα σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Η οργή της Ρωσίας φαινομενικά εκφράζεται σε οικονομικούς όρους:
• Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει περιορισμούς στις βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αρχίζοντας από τη 1η Γενάρη 2016.

• Οι Ρωσικές αρχές είχαν υπό κράτηση μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών με την κατηγορία των "ψευδών δηλώσεων σχετικά με το ταξίδι τους στη χώρα."
• Αναφορές του Τύπου σημείωναν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού ή αποκλεισμού τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών από τη χώρα, μια δυνητική απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τουρκική οικονομία.
• Η Μόσχα απέτρεψε τους πολίτες της από επισκέψεις στη Τουρκία – μια απαγόρευση που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα για την προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Πέρυσι 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία, ως επί το πλείστον στη μεσογειακή ακτή της. Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποιήθηκαν για διακοπή συνεργασιών με την Τουρκία.
• Η τύχη δύο τεράστιων ρωσο-τουρκικών έργων παραμένει άγνωστη, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων στο θέμα του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και ενός προγραμματισμένου ρωσικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία. Η Τουρκία αγοράζει περίπου το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου είναι το Ιράν, σύμμαχος της Ρωσίας - και αντίπαλος της Τουρκίας – στη Συρία.
• Ο Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, Alexander Tkachev, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αντικαταστήσει τις τουρκικές εισαγωγές τροφίμων με προϊόντα από το Ιράν, το Ισραήλ και το Μαρόκο.
• Οι αποστολές σιταριού στην Τουρκία από τα βασικά ρωσικά λιμάνια τέθηκαν σε αναμονή.
• Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσημα ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων για την Τουρκία, καθώς και την απαγόρευση των Τούρκων εργαζομένων (με εκτιμήσεις ότι 90.000 θα απολυθούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016), περιορισμούς επί των εισαγόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών από την Τουρκία και εκκλήσεις για «ενίσχυση του λιμενικού ελέγχου και παρακολούθησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μεταφορών.»
• Περίπου 1.250 φορτηγά που μετέφεραν τουρκικές εξαγωγές μπλοκαρίστηκαν από την είσοδο στη Ρωσία στις 30 Νοεμβρίου και έφτασαν στους συνοριακούς σταθμούς, εν αναμονή εκτελωνισμού.
• Οι ρωσικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα απαγορεύεται να υπογράφουν συμβόλαια με Τούρκους παίκτες κατά τη διάρκεια της επερχόμενης χειμερινής διακοπής.
Όλα αυτά είναι εμπορικά αντίποινα. Υπάρχει μια πιο σοβαρή πλευρά της ρωσο-τουρκικής σύγκρουσης που αφορά το ΝΑΤΟ και τα δυτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου ότι η Ρωσία θα αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 στην αεροπορική βάση του Hmeymim στη Συρία.
Η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος. Κανένα κέρδος, αλλά αφθονία ζημιών στην οικονομία της. Η Ρωσία παρέβλεψε ένα αεροσκάφος στην Τουρκία και έχει καταστήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία και τη στρατηγική της ανατολικής Μεσογείου μόνιμη. Ενίσχυσε τις βάσεις της στη Συρία και σκοπεύει να κατασκευάσει μια νέα στρατιωτική βάση εκεί. Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με τη δυνατότητα πτώσης του Assad.
Σε μια ακόμη κίνηση για την κλιμάκωση της έντασης, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανέπτυξε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία αεράμυνας στα όρια των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος Στρατηγός Sergei Rudskoi, δήλωσε ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη θα «υποστηρίζονται από καταδιωκτικά, οπότε κάθε είδους απειλές θα μεταδίδονται άμεσα.» Κατά συνέπεια, «η Μόσχα», ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του ρωσικού Ναυτικού και η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, θα αναπτυχθεί εκεί όπου συνδέονται τα τουρκο-συριακά χωρικά ύδατα.
Επιπλέον, ο Putin έχει εκδώσει διαταγές να παραταχθούν περίπου 7.000 στρατιώτες, καθώς και αντιαεροπορικοί πύραυλοι, εκτοξευτές πυραύλων και πυροβολικό στα τουρκικά σύνορα, και τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα για πλήρη μάχη.
Υπήρξαν, ακόμη, και άλλες στρατιωτικές επιπτώσεις. 

Αρχής γενομένης της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, ο ρωσικός στρατός χτυπάει τακτικά τα συριακά χωριά κοντά στα τουρκικά σύνορα, που κατοικούνται από Τουρκομάνους, μια τουρκική εθνότητα που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Συρία - και υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Οι Ρώσοι χτυπούν επίσης τουρκικές φάλαγγες φορτηγών βοήθειας με προορισμό τα χωριά των Τουρκομάνων. 
Περισσότεροι από 500 Τούρκοι και Τουρκομάνοι έχουν σκοτωθεί στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Εν τω μεταξύ, οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚΙΛ έχουν σταματήσει. Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Άγκυρα είναι πρόθυμες για άλλη μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Έτσι, η Ρωσία και το ΙΚΙΛ συνεχίζουν να ανθούν.
Ο ρωσικός στρατός έχει διαλύσει όλες τις επαφές με το τουρκικό στρατό, ενδεχομένως, περιμένοντας να καταρρίψει το πρώτο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα παραβιάσει ξένο εναέριο χώρο.
Η Τουρκία έχει κάθε ελευθερία να αμφισβητήσει τη Ρωσία και, αναπόφευκτα, να γίνει το θύμα. Αλλά με τις γεωστρατηγικές, ισλαμιστικές φιλοδοξίες της, εκθέτει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης με τη Ρωσία - και σε μια εποχή που οι πληγές των προηγούμενων συγκρούσεων παραμένουν ανοιχτές.
Ο Putin έχει κατηγορήσει τους ηγέτες της Τουρκίας για ενθάρρυνση της ισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας, η οποία όπως είπε ήταν ένα "πρόβλημα". Δεν έκανε λάθος. Στην πραγματικότητα, ο Ισλαμισμός και οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες είναι η πηγή του (όχι και τόσο) διαμεσολαβητικού πολέμου της Τουρκίας με τη Ρωσία στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων. 
Αν και η Τουρκία, επισήμως, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μέρος της συμμαχικής εκστρατείας κατά του ΙΚΙΛ, οι σουνιτικές, ισλαμιστικές της φιλοδοξίες για τη Συρία, εμποδίζουν τον παγκόσμιο αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Μια ρωσο-τουρκική σύγκρουση αποδυναμώνει τον αγώνα.
Ο Putin φαίνεται να βεβαιώνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τίποτα.
*Ο Burak Bekdil, που διαμένει στην Άγκυρα, είναι ένας Τούρκος αρθρογράφος της Hürriyet Daily και συνεργάτης στο Middle East Forum.www.gatestoneinstitute.org/7007/russia-eastern-mediterranean

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις