Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Εξουσία στα σύνορα της Ελλάδας ζητούν οι Ευρωπαίοι και απειλούν με εκδίωξη από τη Σένγκεν


seng
Η Ευρώπη προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανασταλεί η συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση από τα μέσα Δεκεμβρίου αν δεν αλλάξει την αντίδρασή της στην προσφυγική κρίση, καθώς ο εκνευρισμός φουντώνει για την διστακτικότητα της Αθήνας να δεχτεί εξωτερική βοήθεια, γράφουν οι Financial Times, την ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για τελεσίγραφο.

Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή να διωχτεί εκτός η Ελλάδα για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων ως τον μόνο τρόπο που απομένει να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αποδεχτεί την προσφορά της ΕΕ να βοηθήσει, τονίζει η εφημερίδα.

Η Κομισιόν αυτό το μήνα θα προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, πιθανά ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, τονίζει η εφημερίδα.

«Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.

Δεδομένης της δριμύτητας της κρίσης ευρωπαίοι αξιωματούχοι οργίστηκαν από την άρνηση της Αθήνας να καλέσει σε μια ειδική αποστολή της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων, την απροθυμία να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων γράφουν οι FT.

Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι περισσότερο δραστικά μέτρα θα εξεταστούν αν η Ελλάδα αποτύχει να αναλάβει δράση πριν τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το δημοσίευμα.

Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει δοθεί επανηλειμένα στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη στην Αθήνα του Zαν Άσσελμπρον, υπουργού εξωτερικών του Λουξεμβρούργου, χώρας που έχει τώρα την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ενας Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε μετ΄ επιτάσεως τις κατηγορίες ότι η χώρα δεν συνεργάζεται και δήλωσε ότι είναι «αναληθείς» οι ισχυρισμοί ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύνοδο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που έγινε τον προηγούμενο μήνα.

Ενας άλλος αξιωματούχος όμως είπε στην εφημερίδα ότι πηγάζει από μια νομική απαίτηση ότι μόνο οι Ελληνες επιτρέπεται να φρουρούν τα σύνορα της χώρας όπως επίσης και της ευαισθησίας που υπάρχει για την μακροχρόνια διαμάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ και της υποψίας για τα σχέδια της Τουρκίας αναφορικά ορισμένα ελληνικά νησιά όπως η Λεσβος, σημείο εισόδου για πολλούς μετανάστες.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αναγνωρίζουν αυτό αλλά λένε ότι η απόσυρση των ταξιδιωτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών είναι ένα από τα λίγα μέτρα με τα οποία μπορούν να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Αθήνα έχει αρνηθεί να καλέσει την ομάδα άμεσης παρέμβασης της Frontex, όπως έκανε το 2011 για να βοηθήσει στα σύνορα της με την Βουλγαρία. Η Ελλάδα εμφανίστηκε πιο ανοιχτή να επικαλεστεί τον λεγόμενο μηχανισμό «rabit» ( Rapid Border Intervention Teams) κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Άσσελμπορν, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Η Ελλάδα έχει επίσης αρνηθεί να πάρει πολλές από τις 300 διαθέσιμες μηχανές eurodac για την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή προσφύγων στην ενιαία βάση δεδομένων της Ε.Ε., επικαλούμενη προβλήματα με τις συνδέσεις στο ίντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους. Έλληνες αξιωματούχοι λένε πως χρησιμοποιούνται ήδη περίπου 45 μηχανές eurodac και 15 είναι καθοδόν.

Οι διαφωνίες παρακίνησαν την Κομισιόν να κάνει το ασυνήθιστο βήμα να στηρίξει την απόφαση της ΠΓΔΜ να ορθώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκπρόσωπος είπε ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία «είχε το δικαίωμα να λάβει τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα» για να διαχειριστεί καλύτερα την ροή των προσφύγων από την Ελλάδα, που φτάνει ακόμα τις μερικές χιλιάδες την ημέρα.

Οι ηγέτες των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πιο ένθερμοι επικριτές της Ελλάδας. Την Κυριακή ο Ρόμπερτ Φίκο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ανέφερε πως«έχει έρθει ώρα» να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Σένγκεν, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν σε αυτό. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα από τα κράτη μέλη να αρνείται ανοιχτά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για την φύλαξη των συνόρων του Σένγκεν» είπε ο κ. Φίκο. «Σε μια τέτοια κατάσταση, η περιοχή του Σένγκεν είναι άχρηστη».

Το Βερολίνο έχει ως τώρα αντισταθεί να ζητήσει αναστολή συμμετοχής ή αποβολή της Ελλάδας. Αλλά στο παρασκήνιο, αυξάνεται η ανησυχία στην Αυστρία και στην Γερμανία.

«Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν που δεν επέτρεψαν στην Frontex να έρθει να τους βοηθήσει» είπε πρεσβευτής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Οι Γερμανοί είναι εξαγριωμένοι και για αυτό οι άνθρωποι μιλούν υπέρ του να φύγει η Ελλάδα».

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...