Η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος

palaistini
Στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους προχωρά ηελληνική Βουλή σε μια ιστορική απόφαση που πρόκειται να λάβει στις 22 Δεκεμβρίου κι ενώ θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε ήδη απόφαση με την οποία δεσμεύεται το ελληνικό δημόσιο να ονοματίζει την Παλαιστίνη «ενιαία και παντού» ως Παλαιστίνη, ενώ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση διαμορφώνεται σχέδιο Ψηφίσματος.


Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, που ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζει «δείγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί από την ελληνική Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα βρίσκεται στη χώρα μας από την προηγούμενη στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης. Θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ θα επισκεφθεί και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα πραγματοποιηθεί από την ελληνική Βουλή και όχι από το ελληνικό κράτος, προκειμένου όπως σημειώνεται, «να μην διαταραχθούν οι πολύ καλές ελληνοϊσραηλινές σχέσεις».

Εξαιτίας αυτής της «περίπου» αναγνώρισης, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς σχετικά με τις χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος. Ως κράτη, κι όχι μόνο ως κοινοβούλιο όπως το κάνει τώρα η Ελλάδα, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη όλες οι χώρες της Ασίας, σχεδόν όλες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, η Ρωσία, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και η Σουηδία.

www.koutipandoras.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις